Bitcoin miners verkopen minder, BTC opnames dalen met 85%

1472 totale weergaven
bitcoin BTC mining

Het aantal opnames van bitcoin mining bedrijven neemt af. Sinds de halving is het aantal opnames verbonden aan miners wallets gedaald van 50.000 bitcoins per dag naar 10.000 bitcoins per dag. Dat blijkt uit on-chaingegevens van analysebedrijf CryptoQuant.

In een Quicktake-bericht op 28 juni suggereren hun analisten dat de verkoopdruk van miners is “verzwakt”.

CryptoQuant: opnames bitcoin miners “snel dalend”

Bitcoin-miners hebben enkele maanden besteed aan het aanpassen aan een nieuwe economische realiteit na de halving in april. Toen ging de subsidie per gedolven block door midden. Deze gebeurtenis had tot gevolg dat zowel de rekenkracht van het totale bitcoin netwerk als de moeilijkheidsgraad van het minen zijn afgenomen na eerdere hoogtepunten.

“Na de Bitcoin-halving zijn de mining rewards gehalveerd. Dus oudere mining machines zijn niet meer te gebruiken, omdat ze niet langer kosteneffectief waren,” legt CryptoQuant-analist Crypto Dan uit. “Als gevolg daarvan is de mining activiteit gedaald en zijn miners gestart om BTC te verkopen via over-the-counter transacties om operationele kosten te dekken.”

OTC-transacties zijn directe transacties tussen twee partijen die buiten een formele beurs plaatsvinden.

Rekenkracht

De hash rate weerspiegelt in feite een staat van “capitulatie” onder miners. Volgens de populaire Hash Ribbons-indicato ligt de 30-daagse voortschrijdende gemiddelde hash rate onder zijn 60-daagse equivalent.

Dat is traditioneel een koopsignaal door bitcoin-handelaren, maar Crypto Dan gelooft niet zo in die lezing. “De huidige markt is hard bezig om deze verkoopgolf te verteren, en gelukkig neemt de hoeveelheid en het aantal bitcoins dat miners uit hun wallets sturen recent snel af,” zegt hij. “Met andere woorden, de verkoopdruk van miners verzwakt. Zodra hun verkoopvolume door de markt is geabsorbeerd, kan er een situatie ontstaan waarin de opwaartse rally weer kan doorgaan.”

Bijbehorende CryptoQuant-gegevens plaatsen het piek aantal opnames van bekende miners wallets op meer dan 53.000 op 10 april, negen dagen voor de halvering. Sindsdien is dat cijfer teruggebracht tot ongeveer 8.000 op 27 juni, een daling van 85%. “Positieve bewegingen in de cryptomarkt zijn te verwachten in het derde kwartaal van 2024.”

Hashprijs roept zorgen op over kleine BTC-miners

De hash prijs van Bitcoin is de opbrengst die een Bitcoin-miner kan verwachten per eenheid van rekenkracht (meestal gemeten in terahashes per seconde, TH/s of exahashes per seconde, EH/s). Een dalende hashprijs leidt tot minder vette winst voor kleinere miners.

Alleen al tussen 8 en 24 juni daalde de hashprijs, die de verwachte inkomsten per exahash weerspiegelt, met 50%. Gegevens van monitoringsbron Hashrate Index plaatsen de hashprijs op $0,048 op 28 juni.

“De daling van de Bitcoin-hashprijs heeft recent minder efficiënte mijnwerkers onder druk gezet,” zegt econoom en miningspecialist Jan Wuestenfeld op X (voorheen Twitter). “Sinds de halving is de hash rate gedaald (gedeeltelijk gestopt na een prijsstijging), maar de huidige prijs correctie vermindert de inkomsten van mijnwerkers verder.”

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...

Je hebt geen geld om te laten zien geselecteerd