Crypto miningfraude van $14 miljoen bij omkopingszaak internetcafés

In China is een bende van vijftien man gearresteerd voor hun betrokkenheid bij een illegale bitcoin (BTC) en crypto mining operatie.

De oplichters hebben internetcafés gebruikt om ongeveer 100 miljoen yuan (bijna $14 miljoen) in cryptovaluta te gaan delven.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hoe ging dat in zijn? De bende heeft ruim negenduizend (!) beheerders van internetcafés omgekocht om de operatie te kunnen draaien.

De beheerders infecteerden hun computers met een Trojaans paard, waardoor de CPU van de computer gebruikt is om bitcoin (BTC) te minen.

Crypto miningfraude

Volgens het Chinese medium CCTV ontving een lokaal beveiligingsbedrijf in de provincie Henan eind 2018 een tip: de hardware van lokale cafés was gehackt om cryptovaluta te minen.

Het bureau ging op onderzoek uit en het bleek dat veel lokale internetcafés besmet waren met deze malware. De computers in de internetcafés bleken op afstand te manipuleren.

De autoriteiten konden ook achterhalen welk technologiebedrijf de malware had ontwikkeld. Dit bedrijf bleek ook aan crypto mining, waardoor een verband te leggen viel.

$3 miljoen aan steekpenningen

De oprichter van dit bedrijf ‘Zhang’ heeft in de periode juli 2017 tot juli 2019 een groep van maar liefst negenduizend systeembeheerders omgekocht.

Hij betaalde maandelijks de beheerder een commissie voor het faciliteren van deze grootschalige fraude.

Uiteindelijk heeft Zhang in twee jaar tijd circa miljoen yuan ($ 2,79 miljoen) aan commissies betaalt. De totale opbrengst uit de mining fraude bleek $14 miljoen te zijn.

Inmiddels zijn er 15 betrokkenen gearresteerd en zijn de omkopingsgelden bevroren.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...