Bitcoin prijs houdt zich staande, hodlers staan op 120% winst

1144 totale weergaven
bitcoin BTC koers hodlers

Bitcoin hodlers zijn verveeld en apatisch, maar ze gaan niet massaal capituleren nu de prijs van bitcoin is gezakt en hun niet-gerealiseerde winsten zijn verminderd. Bitcoin blijft namelijk “grotendeels winstgevend” ondanks maanden van zijwaartse prijsbewegingen, blijkt uit nieuw on-chain onderzoek.

Bitcoin hodlers

In de laatste editie van zijn wekelijkse nieuwsbrief, The Week On-Chain, gepubliceerd op 18 juni, ontkracht analysebedrijf Glassnode mythen over niet-gerealiseerde verliezen van investeerders. Bitcoin mag dan binnen een rigide range van $56.000 tot $72.000 handelen, de meerderheid van de hodlers ziet hun rendement op investering niet verdampen.

De analisten van Glassnode wijzen op meerdere on-chain metrics waar een flinke consolidatie uit blijkt, maar zeker geen capitulatie als in massale uitverkoop. In het rapport staat onder meer te lezen: “Zijwaartse prijsbewegingen leiden vaak tot verveling en apathie bij investeerders, wat de dominante reactie lijkt te zijn op de bitcoinmarkt.”

“Bitcoin prijzen consolideren binnen een bepaald handelsbereik. Investeerders zijn nog steeds op papier winstgevend, met meer dan 87% van de circulerende voorraad in winst, met een kostprijs onder de huidige spotprijs.”

Market Value to Realized Value

De MVRV (Market Value to Realized Value) metric voor Bitcoin is een indicator die de verhouding meet tussen de marktwaarde (huidige prijs) en de gerealiseerde waarde (gemiddelde prijs waartegen alle huidige Bitcoin-posities zijn gekocht).

Een MVRV-ratio boven 1 suggereert dat de marktwaarde hoger is dan de gerealiseerde waarde, wat betekent dat beleggers gemiddeld winst hebben. Een MVRV-ratio onder 1 wijst op het tegenovergestelde. Het is te gebruiken om te beoordelen of Bitcoin overgewaardeerd of ondergewaardeerd is en om potentiële markttrends te identificeren.

Met behulp van de marktwaarde-tot-gerealiseerde waarde (MVRV) metric, tonen onderzoekers aan dat een bepaalde hoeveelheid bitcoin nog steeds meer dan twee keer, of 120%, boven de aankoopprijs staat in Amerikaanse dollars. De gemiddelde eenjarige waarde van MVRV is momenteel 86%.

“De MVRV-ratio blijft boven de jaarlijkse basislijn. Dat suggereert dat de macro opwaartse trend intact blijft,” zo stellen de analisten.

Bitcoin-speculanten weigeren te capituleren

De stemming van de nieuwsbrief contrasteert met sommige paniekerige reacties op de BTC-prijsdaling van deze week. Een van de belangrijkste verdedigingslinies voor bitcoin, is de gemiddelde aankoopprijs voor de speculatieve investeerdersbasis van Bitcoin, de zogenaamde kortetermijnhouders (STH’s). De nieuwste gegevens van statistiekbron LookIntoBitcoin plaatsen de STH-kostprijs op $64.000.

Ondanks het zien van vervagende niet-gerealiseerde winsten, bereiden kortetermijnbeleggers zich niet voor op een massale verkoop bij de huidige prijzen, stelt Glassnode. “Momenteel sturen kortetermijnhouders ongeveer +17,4k BTC/dag naar beurzen,” zo hebben ze berekend. “Dit is echter aanzienlijk lager dan de piek van +55k BTC/dag die is geregistreerd toen de markt de $73k ATH bereikte in maart, waar speculatieniveaus buitensporig werden.”

Al met al een flinke relativering van de onderzoekers van Glassnode. Een flink contrast met de soms paniekerige reacties op de sociale media dat er sprake zou zijn van een massale dump van crypto’s over de hele markt.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...

Je hebt geen geld om te laten zien geselecteerd