Bitcoin prijs kan profiteren van meer Fed geld op de markt

1363 totale weergaven

De bitcoin prijs is weliswaar gedaald de afgelopen week, er komen betere tijden aan. Zo vertoont bitcoin, inclusief de stijging naar recordhoogtes in maart, een opvallende correlatie met de liquiditeit van de Federal Reserve, de centrale bank van Amerika. Dat denkt analist Tedtalksmacro op X.

BTC-prijsactie en correlatie aan Fed-geld

Hoewel Bitcoin in juni ongeveer 3,2% is gedaald, kan dit nog voor het einde van de maand omslaan. Dan is belangrijk om de liquiditeitsniveaus van de Fed BTC/USD te analyseren, aldus Tedtalksmacro. Hij ziet een sterk verband dat al enkele maanden aanhoudt.

“De correlatie tussen Bitcoin en Fed Liquiditeit blijft me verbazen,” schrijft hij op X. “Liquiditeit bereikt het dieptepunt in de komende 10 dagen en stijgt dan weer… maak je er maar klaar voor.”

Een grafiek van zijn eigen macrodatabron, Talking Macro, toont zowel de pieken als dalen van de prijs, deze lopen vrijwel gelijk aan de lokale pieken en dalen in de liquiditeit van de Fed. Zelfs het laatste record van Bitcoin van $73.800 midden maart ging gepaard met een liquiditeitspiek.

De liquiditeit van de Fed verwijst naar de hoeveelheid geld en krediet die beschikbaar is in de economie, beheerd door de Federal Reserve (de centrale bank van de Verenigde Staten). Deze liquiditeit beïnvloedt de financiële markten, zoveel is duidelijk.

Volgens Tedtalksmacro is deze te bereken door een mix van Fed-activa, repomarkten, treasury data.”

Bitcoin ETF’s wachten op instroom van Amerikaanse wirehouses

Talking Macro verwijst naar de kortetermijn tegenwind die BTC ervaart. Zo is er een negatief saldo als het aankomt op instromen naar Amerikaanse spot Bitcoin exchange-traded funds (ETF’s). Na de op één na hoogste dagelijkse instromen ooit begin juni, keerde de trend om, met de afgelopen vier handelsdagen op Wall Street die juist netto-uitstromen lieten zien.

Volgens nieuwe data, waaronder het Britse beleggingsbedrijf Farside Investors, brachten de uitstroom van vier dagen op iets meer dan $700 miljoen — nog steeds minder dan de $886 miljoen instroom van 4 juni.

De verwachting blijft groeien voor het derde kwartaal en daarna, als het gaat om een nieuwe golf van institutionele interesse in Bitcoin, aangezien wordt voorspeld dat Amerikaanse wirehouses toegang zullen krijgen tot spot ETF-producten. Wirehouses zijn grote, landelijke effectenmakelaars- en vermogensbeheerdersbedrijven die uitgebreide financiële diensten aanbieden aan particulieren, bedrijven en institutionele beleggers.

Analisten houden deze in – en uitstroommetric in de gaten, waaronder de bekende Cathie Wood, CEO van vermogensbeheerder ARK Invest, één van de spot ETF-aanbieders.

“Geen enkel platform heeft Bitcoin nog goedgekeurd, dus al deze prijsactie heeft plaatsgevonden voordat ze het goedkeuren, en dus zijn we nog niet eens begonnen,” zegt ze in een interview in maart over Amerikaanse wirehouses.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCkoersprijs

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...