Bitcoin shorts van $800 miljoen op de rand van liquidatie, wat betekent dit voor de markt?

2811 totale weergaven
bitcoin BTC shorts

Een bitcoin-prijs boven $72.000 gaat maar liefst $800 miljoen aan hefboomshorts liquideren. Daardoor is het een belangrijk weerstandsniveau voor de cryptomunt, oordeelt analist Willy Woo. Breekt BTC de $72.000, dan fungeert dat als ‘lont’ waardoor de psychologische barrière van $75.000 gebroken wordt.

$72.000 triggerpoint voor nieuwe all-time high?

Volgens analist Willy Woo kán het bereiken van $72.000 door Bitcoin een golf van massale liquidaties ontketenen. En dat maakt de weg vrij voor nieuwe all-time highs. Want hoe werkt dat mechanisme? Shortverkopers lenen namelijk BTC om ze te verkopen in de hoop ze later terug te kopen tegen een lagere prijs. Als de prijs echter stijgt, moet men BTC terugkopen om hun leningen af te lossen en verdere verliezen te beperken. Dat terugkopen van in dit geval bitcoin drijft de prijs nog verder omhoog, omdat de vraag naar BTC (nog) verder toeneemt en de prijs stijgt (bij meer vraag dan aanbod op de markt).

Woo schrijft op 5 juni op X aan zijn maar liefst 1,1 miljoen volgers: “Het bereiken van $72k is de lont die een liquidatiecascade start. $1,5 miljard aan shortposities klaar om geliquideerd te worden, helemaal tot $75.000 en een nieuwe all-time high.”

Bitcoin laat de afgelopen 24 uur een stijgende lijn weer. Het hoogste punt is $71.339 op de Bitstamp grafiek.

$800 miljoen aan shorts in rook op

De Bitcoin-prijs ondervindt significante weerstand op de niveaus van $71.500 en $72.000. Volgens CoinGlass kan een mogelijke stijging boven $72.000 $800 miljoen aan cumulatieve hefboomshortposities over alle beurzen liquideren. Coinglass verzamelt namelijk alle (future) marktgegevens en ziet bij welke prijsniveaus er veel orders zijn geplaatst en leverage in de markt zit.

Boven het niveau van $72.500 kan Bitcoin een liquidatie van meer dan $1,2 miljard aan hefboomshortposities veroorzaken. Momenteel staat Bitcoin 3,4% lager dan zijn vorige all-time high van $73.740, die dit record bereikte op 14 maart. Volgens de populaire crypto-analist Rekt Capital eindigde de “gevaarzone” van de post-halving distributie op 6 mei, toen Bitcoin stevig boven het heraccumulatiebereik van $60.000 steeg. Sinds 6 mei is de prijs van Bitcoin met meer dan 12,5% gestegen, wat het einde van de post-halving gevaarzone bevestigt.

Bitcoin doorbreekt neerwaartse trend van twee weken

Bitcoin-prijs doorbrak op 3 juni een significante neerwaartse trend van twee weken, schrijft Rekt Capital op X.  “Bitcoin brak vandaag uit zijn neerwaartse trend van twee weken. We hebben echter eerder opwaartse wicks voorbij deze neerwaartse trend gezien. Daarom is een Daily Close later vandaag nodig om deze uitbraak te bevestigen”. Bitcoin moet echter nog steeds de weerstand van $72.000 omzetten in een supportlevel voordat het de “parabolische fase” van de bull cycle ingaat, volgens Rekt Capital.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCkoersprijs

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...