Bitcoin whales in de gaten houden is zinloos, zeggen handelaren

9607 totale weergaven
bitcoin BTC whale whales

Het observeren van Bitcoin whales is “goed voor sociale media” maar leidt niet voor waardevolle analyse, stellen handelaren. Het volgen van de walletbewegingen van Bitcoin-whales — Bitcoin-houders met een aanzienlijke hoeveelheid BTC — zal niet leiden tot “ware alpha”. Ondanks dat het volgen van whales een populaire manier is om te speculeren op de cryptomarkt.

Bitcoin whales

“Kijk niet naar whales, kids, het is geen nuttige informatie,” schrijft James Check, hoofdanalist bij on-chain analysebedrijf Glassnode, ook wel bekend als Checkmate op X. “Nooit heb ik ware alpha uit whale observatie gehaald. Het is goed voor sociale media, maar bijna nooit serieus of waardevol voor analyse,” voegt hij eraan toe.

Het is een algemeen geloof onder cryptohandelaren dat Bitcoin whales met substantiële bitcoin voorraad in staat zijn de markt te beïnvloeden door hun handelstactieken. Hoewel ze invloed kunnen hebben, zijn de bewegingen van whales op verschillende manieren te interpreteren, dus de gegevens bieden nooit een definitieve indicatie.

Bijvoorbeeld, slapende adressen met grote holdings die plotseling actief worden, kunnen suggereren dat er wordt verkocht, vooral als ze naar een adres van een beurs gaan. Maar op deze werkwijze en interpretaties door analisten komt nu ook kritiek.

Zo is de pseudonieme crypto-analist TXMC, host van het YouTube-kanaal Alpha Beta Soup, “tegen het gebruik van ‘whales’-metrics en het trekken van conclusies daaruit”, zo zegt hij op X. Beide analisten leggen uit dat wanneer whales grote hoeveelheden Bitcoin in een korte periode verkopen, dit niet altijd aangeeft dat er een uitverkoop plaatsvindt. Checkmate zegt daarover: “Het is slechts ruis terwijl je het grotere geheel mist. Als er incidenteel grote transacties plaatsvinden door whales, zegt dat op zichzelf niet zoveel. Dit zijn soms bedrijven en financiële instellingen met meerdere wallets en honderden/duizenden klanten die deze BTC verplaatsen en niet perse verkopen,” beweren ze.

“Het is goedkope manier om engagement te farmen op de socials”, aldus Checkmate.

Whale activiteiten

Dat sommige berichten veel interesse genereren is recent weer duidelijk geworden. Zo wist een bericht van de pseudonieme cryptohandelaar Marty Party over de activiteit van bitcoin whales bijna 300.000 views te trekken.

“Bitcoin OG-whales hebben de afgelopen 10 dagen meer dan 50.000 BTC verkocht, wat neerkomt op ongeveer $3,30 miljard,” zo schrijft hij.

Analisten gebruiken de gegevens om aan te geven wanneer whales verschillende gedachten hebben over de markt. Analisten die de bewegingen van Bitcoin-whales citeren, leveren vaak grafieken om de activiteit in de tijd te vergelijken. “Terwijl jij bang bent, hebben whales net voor $1,3 miljard aan Bitcoin gekocht,” betoogt Bitgrow Lab-oprichter Vivek Sen op 14 juni, samen met de onderstaande grafiek afkomstig van crypto-analysebedrijf CryptoQuant.

Andere analisten blijven echter kijken naar whale bewegingen om de richting van de markt te peilen. Op 15 mei zegt CryptoQuant dat de vraag onder bitcoin whales weer in “versnellingsmodus” is na een daling van twee maanden.

“De groei van de vraag naar Bitcoin lijkt te stabiliseren na een vertragingstrend sinds maart.” Volgens CryptoQuant moet de vraag verder versnellen om deze prijsrally te ondersteunen.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...

Je hebt geen geld om te laten zien geselecteerd