Bitcoin prijs zit op cruciaal niveau bij $66.000, dit is belangrijk deze week

5102 totale weergaven
bitcoin BTC koers prijs

Bitcoin flirt met de onderkant van het hardnekkige BTC prijsniveau bij $66.000, terwijl handelaren moeite hebben om tekenen van verandering te zien. Bitcoin begint een nieuwe week in een totaal andere stemming dan in juni, en bereikt het laagste punt in een maand. De Bitcoin-prijsactie, na meerdere keren de weerstand van $70.000 te hebben uitgedaagd, is flink gezakt rond de $66.000 regionen. Wat brengt de nieuwe week? Zijn het de bulls of de bears die het voor het zeggen krijgen?

Bitcoin (BTC) prijsactie

Een stroom van macro-economische gegevens uit de Verenigde Staten en bijbehorende commentaren van de Federal Reserve had een negatief effect op BTC, de koers dook kort onder de $65.000 en verloor ruim 5%. Deze week zijn die marco-economische triggers er níet. Maar handelaren en analisten zijn afwachtend, totdat de koers uit de $66.000-$70.000 schiet, eronder of erboven.

Ondertussen passen Bitcoin-miners zich aan aan de nieuwe realiteit na de halvering, terwijl een “capitulatiefase” blijft doorgaan. De netwerkfundamentals koelen af, met een verwachte daling van de mining moeilijkheidsgraad van ongeveer 1,3% deze week.

Een zware week voor Bitcoin bulls eindigde uiteindelijk met BTC/USD 4,3% lager aan het wekelijkse slot, bevestigen gegevens van Cointelegraph Markets Pro en TradingView. De bulls slaagden erin een bescheiden ommekeer te maken om de markt weer te richten op $66.000. Dat is het prijsniveau dat vanaf 17 juni nog steeds in het spel is.

Hoewel het erger had kunnen zijn, bood de “rode” week weinig hoop voor degenen die een definitieve weerstand/support ommekeer op het sleutelniveau rond $69.000 zochten.

“Bitcoin blijft rood op 3-daagse Predator. Nog steeds geen significant teken van een trendomslag,” vertelt handelscollectief DecenTrader aan abonnees op X. Gegevens van de monitoringbron CoinGlass laten zien in hoeverre $66.000 nu cruciaal is in termen van orderboekliquiditeit, met $67.300 als vergelijkbare rol als weerstand.

Zijdelinge prijsactie

De traditionele finance wereld was niet in staat om de status quo te verschuiven tijdens de eerste handelssessie van de week in Azië. “Zijdelingse prijsactie is – over het algemeen gesproken – geen slechte zaak. Een gebrek aan geduld wel,” vervolgt populaire handelaar Jelle.

Jelle beschrijft de weekendbewegingen als “typisch” voor Bitcoin. “De bullish divergentie is vergrendeld en de prijs probeert boven $66.300 te blijven. Tijd voor de bulls om wakker te worden en dit terug in de range te duwen,” voegt hij eraan toe op basis van de relatieve sterkte-index (RSI) indicator.

Anderen probeerden ook een optimistische noot te vinden te midden van de anderszins teleurstellende BTC-prijsactie die nu al enkele weken aan de gang is. Onder hen was commentator Matthew Hyland, die opmerkt dat het 10-weekse eenvoudige voortschrijdend gemiddelde (SMA) van Bitcoin intact bleef tijdens de recente dip.

Rustige macro-economische week

Na de stortvloed aan macro-economische gegevens deze maand, biedt de komende week risicovolle activa handelaren enige welkome verlichting. Alleen de Amerikaanse werkloosheidscijfers vormen een potentiële katalysator voor volatiliteit in de cryptosector. De prijs is er nogal gevoelig voor.

De Juneteenth-feestdag geeft de hele Amerikaanse markt een pauze op 19 juni, met de werkloosheidsclaims die een dag later komen. In een reactie op de week vooruit, verwijst de handelsbron The Kobeissi Letter naar het volgende:

“Massale schommelingen in Fed-verwachtingen blijven dit jaar ongelooflijk winstgevend om te verhandelen,” zo vatten zij het samen. Het gaat over de speculatie op renteverlagingen door de Federal Reserve dit jaar, een belangrijke bullish impuls voor Bitcoin en altcoins.

Fedwatch

De laatste schattingen van de CME Group’s FedWatch Tool laten zien dat de Fed-bijeenkomst in september de vroegst mogelijke datum blijft voor het begin van renteverlagingen. De volgende bijeenkomst in juli heeft momenteel slechts ongeveer 10% kans op een verlaging.

“Voor mij is de conclusie van vorige week dat de gegevens duidelijk wijzen op een verschuiving naar een meer accommoderend monetair beleid. En mogelijk eerder dan later,” schrijft financieel commentator Tedtalksmacro in een deel van een X-thread in het weekend. Tedtalksmacro was het erover eens dat $66.000 het belangrijkste niveau was om vast te houden in het licht van eventuele macro-economische verrassingen.

“Voor de komende week is het cruciaal dat Bitcoin zijn ondersteuning op $66.000 behoudt. Want het breken ervan geeft bears een sterke (re) positie op de markt met liquidaties tot gevolg.

Capitulatie bitcoin miners in volle gang

De fundamenten van het Bitcoinnetwerk blijven de recente winsten evalueren, terwijl het rondom miners onrustig is. Huidige schattingen van BTC.com voorzien een daling van ongeveer 1,3% in de mining moeilijkheid bij de volgende automatische aanpassing op 20 juni.

Dit benadrukt een algeheel gemengd landschap sinds de halvering van april. Er is momenteel een capitulatie aan de gang, miners moeten BTC verkopen.

“Na de recente Bitcoin-halvering hebben we bijna een maand van uitdagende omstandigheden voor mijnwerkers waargenomen,” schrijft Kripto Mevismi, analist van CryptoQuant. Uit de Hash Ribbons-analyse blijkt dat miners zich moeten aanpassen aan de markt. Toch blijft de bitcoin markt sterk ondanks deze capitulatie. “De aanhoudende vraag is positief, wat benadrukt dat de huidige prijsstabiliteit is ondersteund door meer dan alleen miner activiteit.”

Aantal BTC-wallets herstelt zich van bearmarkt

Er is veel gesproken over het gedrag van Bitcoin-whales in de afgelopen weken, met aanhoudende accumulatie die veranderende kortetermijnprijsverhalen negeert. Ondertussen beleven kleinere wallets een heropleving.

De nieuwste gegevens van onderzoeksbureau Santiment tonen aan dat wallets met 10 BTC of meer nu 16,16 miljoen bedragen — het hoogste aantal sinds juni 2022. Dit is 82% van het BTC-aanbod. “Er is sinds die tijd veel veranderd, inclusief een stijging van de marktwaarde van Bitcoin met +226%.”

Santiment verwijst naar de val van de beurs FTX eind 2022 — een gebeurtenis die de capitulatie van de Bitcoin-bearmarkt en de daaropvolgende bullish comeback aan het begin van vorig jaar inluidde. “Velen geloven dat FTX erin slaagde de cryptoprijzen in de tweede helft van 2022 te onderdrukken,” merken ze op.

Bitcoin ETF’s bieden support

Whales spelen ook een rol binnen de algemene hodl-trend voor 2024. Munten die zijn gekocht vóór de lancering van de Amerikaanse spot Bitcoin exchange-traded funds (ETF’s) in januari zijn sindsdien grotendeels inactief gebleven. Zoals getoond door CryptoQuant-bijdrager Mignolet, heeft die praktijk hun eigenaren omgevormd tot langetermijnhouders.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCkoersprijs

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...

Je hebt geen geld om te laten zien geselecteerd