Bitcoin ontkoppelt van Amerikaanse aandelen: correlatie daalt naar laagste punt in maanden

1053 totale weergaven
aandelen bitcoin markt

De correlatie van Bitcoin met de Nasdaq Composite en de S&P 500 is gedaald naar het laagste punt in maanden, volgens gegevens van The Block.

Bitcoin en aandelen correlatie

De 30-daagse Pearson-correlatie van Bitcoin met de Nasdaq en Bitcoin met de S&P 500 is respectievelijk gedaald naar -0,84 en -0,82. Dat zijn de laagste punten sinds november 2023, volgens het Data Dashboard van The Block. De correlatiegegevens komen overeen met een recent Bloomberg-rapport. Daarin is te lezen dat de 90-daagse correlatiecoëfficiënt tussen Bitcoin en de Nasdaq 100-index op dinsdag daalde tot 0,21, het laagste punt in maanden.

De grafieken van The Block laten zien dat de correlatie tussen Bitcoin en grote Amerikaanse aandelenindices sinds begin juni sterk is afgenomen, toen de prijs van de digitale asset $71.000 bereikte en vervolgens een ommekeer maakte. Bitcoin bevindt zich momenteel in een krappe 24-uurs bandbreedte tussen $58.000 en $59.000. Dit terwijl aandelenindices hun rally van meerdere maanden hebben volgehouden in aanloop naar de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) inflatiecijfer van donderdag. Economen voorspellen dat de CPI in juni marginaal is gedaald op jaarbasis.

Aandelenfutures stegen woensdag en testten nieuwe hoogten. S&P 500 futures stegen met 0,074% in pre-market trading, en Nasdaq 100 futures stegen met 0,29%.

Ondertussen stonden de grote Europese aandelenindices in het groen. De Europese Stoxx 600-index steeg met 2,94 punten naar 514,70, ondanks politieke zorgen in Frankrijk. In Londen steeg de FTSE 100 met 48,44 punten naar 8.188,25, terwijl een nieuw parlement bijeenkomt onder leiding van de Labour Party van het Verenigd Koninkrijk.

Ontkoppeling Bitcoin en Amerikaanse aandelenmarkten

Volgens YouHodler Chief of Markets, Russian Lienkha is de ontkoppeling van Bitcoin van aandelen veroorzaakt door recente verkoopevenementen. BTC kampt met aanbodproblemen als gevolg van in beslag genomen bitcoins die in handen zijn van de Duitse en Amerikaanse overheden, samen met de distributie van fondsen van de failliete bitcoinbeurs Mt. Gox.

“Fundamenteel is de daling toe te schrijven aan aanzienlijke verkoopdruk van de Duitse overheid en de distributie van Mt. Gox-activa onder schuldeisers. Deze factoren zijn tijdelijk, wat suggereert dat de prijs waarschijnlijk snel zal herstellen. Hoewel de prijs mogelijk kortstondig kan dalen tot in de range van $50.000 tot $52.000, ligt snel herstel om de hoek,” zegt Lienkha tegenover The Block.

Lienkha zegt dat er kansen zijn voor handelaren die willen profiteren van de divergentie tussen Bitcoin en de Amerikaanse aandelenmarkten. “De huidige divergentie tussen de S&P 500 en Bitcoin biedt een potentiële spread arbitragemogelijkheid, gezien de correlatie tussen de aandelenmarkt en Bitcoin over langere tijdsperiodes.”

In het algemeen is het toepassen van arbitrage relatief laag risico. Arbitragehandel helpt in ieder geval om markten efficiënter te maken door prijsverschillen snel te corrigeren. Met name in volatiele markten, kan arbitrage vanwege prijsschommelingen winstgevend zijn. Toch zijn dit soort methoden voorbehouden aan meer ervaren traders.

Lees meer over:
aandelenBitcoin nieuws

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...