Crypto Inside – bitcoin kruipt naar 6.500 dollar, ETF’s blijven marktsentiment bepalen

834 totale weergaven

Bitcoin is op dinsdagochtend uit een dalletje geklommen. De grootste cryptomunt dipte onder de 6.300 dollar, maar de huidige koers gaat weer richting de 6.500 dollar.

Cryptomarkt verdampt

De huidige koers is 6.471 dollar, en bitcoin heeft met 53 procent een hoge marktdominantie. De waarde van veel altcoins is de afgelopen weken met tientallen procenten is verdampt, een zichtbare pijn in de markt. Veel kapitaal is uit de officiële cryptomarkt gevloeid zoals marktvorser Coinmarketcap deze registreert. Er zit nu voor 212 miljard dollar in de cryptomarkt. Ter vergelijking: op de hoogtepunt van de markt eind 2017/begin 2018 was dit ruim 800 miljard dollar. Insiders vinden dat daarmee de hype nu echt uit de markt is, anderen vrezen dat er nog een diepere bodem voor bitcoin en de markt eraan komt. De markt wordt beheerst door de vraag of de SEC de negen bitcoinfondsen gaat goedkeuren of niet. De eerste test daarvoor volgt al deze donderdag, waarover later meer.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Koers bitcoin

Bitcoin wordt voornamelijk verhandeld op de beurzen Bitmex (derivatenmarkt) en Bitforex, goed voor bijna 60 procent van het totale handelsvolume. Kortom, op dit moment is dit een spel van de grote jongens. De volumes van ‘çonsumenten’-beurzen als Binance vallen daarbij in het niet. Op deze dinsdagochtend krabbelt bitcoin wat overeind. Technisch analisten, die zich baseren op indicatoren zoals RSI en stochastiek, hebben het over “overselling”, wat inhoudt dat het verkoopvolume opdroogt. De analist van FXStreet houdt het erop dat er bij 6.200 dollar een stevige bodem ligt, maar dat er geen duidelijke signalen van significant herstel zijn.

Bitcoin indexfondsen

Het sentiment blijft echter terughoudend. Beleggers lijken hun kruit droog te houden en consolideren tot eind september. De Amerikaanse beursautoriteit heeft haar besluit over de negen indexfondsen uitgesteld tot 30 september. Het is niet zeker dat de SEC dan ook gaat besluiten of dat het besluit positief is. Insiders achten de kans op een goedkeuring op slechts 20 tot 25 procent. Een goedkeuring kan voor een nieuwe run op crypto zorgen, maar de indexfondsen zelf worden pas in het eerste kwartaal van 2019 aangeboden.

ProShares bitcoin indexfonds

Koffiedik kijken dus. De SEC besluit deze week wél over de aanvraag van broker ProShares voor een indexfonds. Dit besluit kan niet uitgesteld worden, het betreft een aanvraag van december 2017. Anders dan bij de ETF-fondsen, wordt de achterliggende waarde van dit bitcoinfonds gesteund door derivatencontracten van…CBOE. Een indexfonds gebaseerd op derivatencontracten en niet op directe beleggingen in bitcoin.
Ontnuchterend: de SEC heeft nog geen enkel indexfonds toegelaten en de verwachting is dat het met ProShares ook niet gaat gebeuren. Een negatieve uitslag deze donderdag kan de markt verder laten dippen.

Uitschietende altcoins

Is het dan alleen kommer en kwel? Niet helemaal. Kijken we naar de grootste stijgers in de markt de afgelopen 7 dagen met een substantiële marktkapitalisatie (meer dan 100 miljoen dollar), dan vallen de volgende coins op. Gezien hun relatieve lage market cap is manipulatie natuurlijk goed mogelijk.

1. VeChain: +107%
2. Ontology: +96%
3. Nano: 95%
4. Lisk: +42%
5. Aion: +41%
6. Metaverse ETP: 37%
7. Populous: 35%
8. Pundi X: 32%
9. Chainlink: 28%
10. Verge: 28%

Lees eerdere edities van Crypto Inside de top 5

Bronnen: Coindesk / Ethereum World News / FXStreet

Disclaimer: wij benadrukken dat wij geen advies geven en dat deze informatie ter educatieve doeleinden heeft. Handel in cryptomunten geschiedt op eigen risico. De auteur van dit artikel heeft een bescheiden portfolio met cryptovaluta, waaronder bitcoin.

Inschrijven nieuwsbrief


Lees meer over:
Bitcoin nieuwsCrypto Inside

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...