Cryptoplatform Coinbase populair bij belegger, gerucht om beursgang

1061 totale weergaven

Het handelsplatform voor cryptomunten Coinbase is zo populair dat er achter de bühne een gevecht plaatsvindt tussen durfinvesteerders en de huidige aandeelhouders van Coinbase.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Laatstgenoemde partijen worden onder druk gezet om hun aandelen van de hand te doen. Dat meldt technologieblog Recode op basis van gesprekken met twee anonieme aandeelhouders.

Coinbase is zes jaar geleden opgericht door Brian Armstrong en Fred Ehrsam. De onderneming heeft circa tweehonderd miljoen dollar aan investeringsgeld opgehaald in haar bestaan. Bestaande aandeelhouders zijn onder meer durfinvesteerders Andreessen Horowitz en Union Square Ventures, maar ook de New York Stock Exchange, de United Services Automobiles Association en diverse banken.

Aandeelhoudersdruk

Vanuit allerlei kanten wordt er aan aandeelhouders getrokken om een deel van hun belang te verkopen. Een aandeel Coinbase is ‘hot’ omdat investeerders in één klap hun invloed in de cryptomuntenmarkt vergroten, in plaats van te investeren in bijvoorbeeld losse Initial Coin Offerings van diverse blockchain start-ups.

De huidige aandeelhouders, waaronder de New York Stock Exchange, geven geen krimp. Coinbase heeft ook maatregelen aangekondigd zodra aandeelhouders gaan praten met andere investeerders voor verkoop van hun belang.

Hoogstwaarschijnlijk gaat Coinbase dit jaar geen nieuwe investeringsronde inlassen. Dit voedt het gerucht dat de onderneming naar de techbeurs Nasdaq gaat. De huidige bedrijfswaarde van Coinbase wordt geschat op 1,6 miljard dollar.

Sterk gegroeid

Coinbase is met ruim 13 miljoen gebruikers wereldwijd het grootste handelsplatform voor cryptomunten. De omzet wordt voor 2017 geschat op 1 miljard dollar, en is harder gegroeid dan verwacht, mede door de hype de laatste maanden van 2017.

Bijzonder aan Coinbase is dat er maar vier cryptomunten te verhandelen zijn: bitcoin, ethereum, litecoin en bitcoin cash. Die kunnen verhandeld worden tegen de dollar, de euro en het Britse pond.

Het verdienmodel is vrij simpel. Per transactie vraagt Coinbase tussen de 25 dollarcent en één dollar aan transactievergoeding. Doordat het handelsvolume elke dag vrij hoog is, is daarmee de beurs zeer liquide, een voordeel voor dagelijkse beleggers.

Coinbase handelt zelf niet in de cryptovaluta. Wel zijn er prille plannen om cryptovaluta voor hedgefondsen beveiligd op te slaan als extra dienst.

Toen de cryptomunt bitcoin cash eind vorig jaar werd toegevoegd aan het platform van Coinbase, ontstond een ware run op de cryptomunt. Ook waren er hardnekkige geruchten dat medewerkers van Coinbase met voorkennis had gehandeld. Het bedrijf kondigde snel een intern onderzoek aan, waarvan de uitkomst nog niet bekend is.

Bron: Finanzen

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...