Deze stablecoin verloor door dump Bitcoin tijdelijk een deel van waarde

Stablecoins zijn het afgelopen jaar met een opmars bezig. Tether breid als maar uit en heeft USDT inmiddels op meerdere protocollen uitgebracht. Onder andere EOS, TRON en Liquid hebben een eigen variant van de stablecoin. Maar de Dai van Maker wordt ook steeds populairder.

Dai stablecoin

De Dai is een stablecoin die niet gebacked is door de Amerikaanse dollar. Het representeert echter wel de waarde van 1 USD. Het gebruikt Ethereum (ETH) als collatoral om de stabiele waarde te kunnen garanderen. Daarmee verschilt het dus fundamenteel van USDT.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Laatstgenoemde heeft een bankrekening die de waarde van de Tether moet vertegenwoordigen. Dit is overigens ook niet helemaal in orde: slechts 74% van de USDT zou daadwerkelijk gesetteld zijn in USD. Maar dat is een ander verhaal.

Terug naar de Dai. Deze munt is gepegged aan de dollar. Om deze dollar-waarde te kunnen volgen, worden er ETH munten in onderpand gehouden door middel van smart contracts. Echter ging er iets verkeerd. Dit resulteerde in een Dai die (voor een poosje) niet meer evenveel waard was als $1.

Geliquideerde posities

De klanten van DeFi Saver hadden te maken met problemen: hun posities werden geliquideerd. DeFi saver is een gedecentraliseerd tooltje dat lending en collateralization mogelijk maakt voor projecten zoals Maker DAO en Compound.

ETH onderging eerder deze week een daling van ongeveer 20%. Dit resulteerde in een reeks van geliquideerde posities om zo alle Dai te kunnen blijven dekken. Het waren er echter dermate veel, dat het geautomatiseerde proces vast liep. Er was sprake van een overload aan liquidaties.

Op dit moment werkt het systeem van DeFi Saver weer goed. Het laat echter wel zien dat dit soort gedecentraliseerde projecten ook een risico’s met zich meebrengen.

Prijs Dai

Op moment van schrijven is de waarde van een Dai weer helemaal gecorrigeerd. Maar dat was enkele dagen geleden wel anders. Tijdens de dump van Ethereum (en Bitcoin) viel de supply terug van 89 miljoen coins naar 79 miljoen coins. Een dai was toen maar $0,93 waard.

Ethereum viel op hetzelfde moment namelijk naar $170, waar het eerder rond de $220 verhandeld werd. Deze dump had natuurlijk alles te maken met de koersdaling van Bitcoin. In totaal zit er 1,5 miljoen ETH in als collateral opgesloten.

Maker DAO accepteert op dit moment enkel nog de ETH token als onderpand. Ze zijn wel bezig met multi-collaterals, waarbij op dit moment 7 opties worden onderzocht.

Bron: cryptovest