Bitcoin mining moeilijkheid daalde even sterk als bij FTX-instorting, zegt CryptoQuant

961 totale weergaven
bitcoin mining centralisatie

De winstgevendheid van miners is getroffen doordat de dagelijkse inkomsten zijn gedaald van $78 miljoen voor de halving naar momenteel $26 miljoen. Miningbedrijven hebben reden om te juichen, omdat de energievereisten om blokken te minen dit weekend met 7,8% zijn gedaald.

Bitcoin mining moeilijkheid daalde 7,8%

Uit data van Coinwarz blijkt dat de moeilijkheidsgraad van het Bitcoin-minen is gedaald van 83,6 terahash per seconde (TH/s) naar 79,50 TH/s op 5 juni. Dat zijn niveaus die voor het laatst in maart zijn gezien, een maand voor het halving event in april. Een terahash meet hoeveel hashes – of een digitale gok voor een berekening – per seconde een mining-apparaat, pool of netwerk kan genereren.

Elke twee weken is er een aanpassing van de moeilijkheidsgraad van het minen. Deze kan omhoog of omlaag. Dit komt door het ingebakken mechanisme van Bitcoin, die miners in toom houdt door de snelheid van blokgeneratie te controleren.

De daling van de moeilijkheidsgraad dit weekend is één van de grootste dalingen sinds de cryptobeurs FTX in 2022 instortte. Toen daalden de bitcoinprijzen in één week tijd meer dan 10%, merken analisten van de crypto-dataprovider CryptoQuant op.

FTX-drama

“Het netwerk-hashrate heeft een daling van 7,8% ervaren, wat vergelijkbaar is met na de FTX-instorting in december 2022,” zegt Julio Moreno, hoofd onderzoek van CryptoQuant, tegen CoinDesk in een Telegram-bericht. “De winstgevendheid van miners is getroffen doordat de dagelijkse inkomsten zijn gedaald. Van $78 miljoen voor de halvering naar momenteel $26 miljoen. De moeilijkheidsgraad van het minen is sinds begin mei aan het dalen na een lagere netwerk-hashrate omdat sommige mijnwerkers hun apparatuur hebben uitgeschakeld als reactie op de lagere winstgevendheid,” zo voegt hij eraan toe.

Neerwaartse aanpassingen betekenen een proportionele daling in de hashing power van het netwerk, en daarmee de hoeveelheid beschikbare kracht op het Bitcoin-netwerk. Een daling kan gunstig zijn voor kleinere mijnwerkers en winst opleveren voor boerderijen die gesloten waren vanwege het niet kunnen bijhouden van de kosten.

Miners zijn entiteiten die uitgebreide rekenkracht gebruiken om geavanceerde versleutelingen op te lossen en blokken op de Bitcoin-blockchain te produceren. Elk blok beloont miners met 3,125 BTC, die ze meestal verkopen om operaties te financieren of uit te breiden.

Bitcoin verkoopdruk

Miners waren een belangrijke bron van verkoopdruk op bitcoin in juni met meer dan $1 miljard aan BTC verkocht in twee weken terwijl de prijzen schommelden tussen de $65.000 en $70.000. Verkoopdruk van de failliete Mt. Gox en de Duitse overheid heeft sindsdien de markten verder verstoord – met BTC die kortstondig daalde tot $53.500 vorige week.

Volgens media kan de Bitcoin-hashrate en moeilijkheidsgraad dalen tijdens de Noord-Amerikaanse zomermaanden aangezien miners een deel van hun operaties beperken. De lagere concurrentie kan enige verlichting bieden aan miners die al te maken hebben met een winstmarge door het halving event in april.

Ondertussen, bij de huidige prijzen, blijven slechts enkele van de populairste mining-machines winstgevend voor gebruikers, wat een scenario kan creëren dat een “lokaal dieptepunt” voor BTC kan markeren.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...