De werkelijke reden van de bitcoincrash

Bitcoin daalde de laatste 24 uur flink en koerste zo’n 25 procent lager. Ook de meeste andere cryptovaluta’s gingen flink onderuit.
Lag de top afgelopen zondag op bijna 20.000 dollar, ging die vandaag onder de 13.000 dollar. Daarmee verdampte enkel in bitcoin zo’n 35 procent, of meer dan 100 miljard dollar.
In totaal kwam het verlies, vanaf het hoogtepunt in prijs tot aan het hoogtepunt in verlies, neer op een slordige 170 miljard dollar dat aan totale marktwaarde van alle cryptovaluta’s verdampte.

Ongelooflijke correctie

Beleggers speculeren al weken over een mogelijke correctie, nadat de bitcoin record na record vestigde. Die lijkt nu gekomen.
Hoewel wilde koersschommelingen voor de cryptomunt niet ongewoon zijn, is de huidige koersval uitzonderlijk vanwege de enorme verliezen.
Maar diegenen die al langer in cryptovaluta hebben belegd lijken stoïcijns.
In vergelijking met begin dit jaar is de munt dan ook nog altijd ruim 1.000 procent meer waard en grove correcties in een markt die zo’n explosie kende hoort er eenmaal bij.
De koers lijkt daarbij weer iets te corrigeren, hoewel een verdere daling natuurlijk ook goed mogelijk is. Een explosieve stijging? Net zo goed.
Vooral de altcoins kenden een bijzonder jaar en stegen met ettelijke duizenden procenten. De afgelopen maand gingen die extra hard omhoog.
Daarbij, dat bitcoin deze week meer dan 30 procent in waarde daalde is niet ongewoon. Het is al de vijfde keer dit jaar dat het gebeurt en telkens veerde de prijs weer op.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Redenen van de crash

Precieze aanleiding voor de scherpe koersdaling is moeilijk te geven maar een poging desalniettemin.
De voornaamste daling van bitcoin kan gevonden worden in het feit dat de transactiekosten te duur zijn.
De opmars van andere cryptovaluta, waarbij sommigen dat probleem met gemak tackelen, zou er mee te maken kunnen hebben.
Maar ook die altcoins gaan nu bijna allemaal hard onderuit. Het kan zijn dat beleggers wat winst pakken vanwege de recente stijgingen met duizenden procenten.
Ook is het mogelijk dat beleggers aan het verkopen zijn geslagen vanwege belastingtechnische redenen, zo tegen het einde van het jaar.
Daarnaast was er een waanzinnige vraag met een beperkt aanbod naar cryptovaluta’s. Dat heeft er ook toe geleid dat onervaren investeerders zijn ingestapt die nu wellicht in paniekmodus handelen.

Bubbels op het nieuwe jaar

Feit dat de markt nu corrigeert mag ook een selffulfilling prophecy heten. Al tijden werd er geroepen dat het een bubbel was. Maar is daarmee het feestje ten einde? Een bijzonder kleine kans.
Steeds meer partijen zijn geïnteresseerd in bitcoin, cryptovaluta’s en blockchain technologieën.
Zakenbanken, overheden, bedrijven, allerlei partijen staan steeds meer open voor de cryptowereld, niet alleen de speculatieve beleggers.
Daarmee is duidelijk dat ook 2018 weer een interessant jaar gaat worden en daar mag op geproost worden, zelfs met bubbels.

Bronnen: Bloomberg, Metro, Business Times

Foto: Flickr / Martin Thomas