Facebook ‘gegrild’ tijdens hoorzitting Senaat over Libra cryptomunt

David Marcus, de blockchain lead van Facebook, is in de Amerikaanse Senaat uitgebreid gehoord over de Libra cryptomunt en de Calibra wallet. Volgens commentatoren is de techreus uit Mountain View ‘gegrild’ door de senatoren, die zich zeer kritisch uitlieten over de reputatie van Facebook op het gebied van privacy.

Libra cryptomunt en Calibra wallet

Marcus is stevig ondervraagd over het plan van Facebook om een digitale munt te lanceren. De zorgen van de senatoren richten zich vooral op het privacyvraagstuk en niet zozeer op blockchaintechnologie of cryptovaluta.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De senatoren zetten een bijl in de open wond van Facebook: haar (herhaaldelijk) slechte privacyreputatie. Zo heeft Facebook onlangs een schikking getroffen met handelswaakhond FTC over het Cambridge Analytica schandaal. De boete bedraagt $5 miljard.

Enkele reacties samengevat:

‘Facebook is gevaarlijk en ze verdienen niet het vertrouwen van de Amerikanen’, aldus Sherrod Brown, senator namens de staat Ohio, die direct de gifbeker aan Marcus gaf.

Senator Martha McSally van Arizona zegt: ‘Ik vertrouw Facebook niet meer en ik sta daar niet alleen in’. De meeste senatoren kwamen met vergelijkbare bewoordingen over het privacyvraagstuk.

Libra als soevereine munt?

Interessanter waren de zorgen wat het plan van de techkolos betekent voor ons monetaire stelsel waarbij centrale banken geld uitgeven en verdelen.

Met Libra en de bijbehorende Calibra wallet kan Facebook op de digitale geldknop drukken en oneindig veel Libra bijdrukken.

Marcus gaf aan dat ze nauw samenwerken met overheden en centrale banken om Libra binnen het monetaire stelsel te laten passen. Hij zei – in een eerdere verklaring voorafgaand aan de zitting – dat de techgigant ‘niet de intentie heeft te concurreren met de dollar of de euro.

Concurrentie op monetair gebied is namelijk de grootste zorg van niet alleen de VS, maar ook Europa en de G7-landen en de centrale banken van deze aangesloten staten.

Facebook zegt echter van Libra geen soevereine munt te willen maken. Hij benadrukte dat Facebook niet alleen staat in Libra Association en ‘dat partijen als PayPal en Visa ons in het gareel houden’.

Hij benadrukt dat Calibra als onderdeel van het Facebook concern gereguleerd is in de VS. Ook de meeste leden in de Libra Association zijn van Amerikaanse origine en zijn aldaar gereguleerd. Het neutrale Zwitserland is gekozen omdat ‘Libra een wereldwijde, digitale munt is en omdat daar diverse internationale organisaties gevestigd zijn’.

Calibra valt in de VS onder toezicht van de FinCEN, net zoals het voor reguliere, commerciële banken in de VS geldt.

Blockchain en wallet

De vraag is verder of deze technologie, ook opengesteld wordt aan concurrentie? Met andere woorden: hoe inclusief is de Libra Association die zetelt in Zwitserland?

Marcus bevestigde dat de technologie opengesteld wordt (binnen vijf jaar, red). Niettemin ging hij niet uitgebreid in hoe er binnen de Libra Association met conflicten wordt omgegaan. Hoe zit kortom de consensus in elkaar?

Cryptobeurs Binance heeft openlijk aangegeven dat het graag wil toetreden tot de Association. Gaat concurrent en zittend lid Coinbase dit accepteren? En wat gebeurt als eToro eenzelfde wens uit?

Volgens Marcus is de white paper een eerste aanzet tot transparantie en ‘is er veel werk te doen tussen nu en de lancering’. Hij zegt dat Facebook met Libra een grotere groep mensen wil aansluiten op de ‘digitale economie’, waarbij de transactiekosten voor het overmaken van geld minimaal zijn’.

Gebruikers in opkomende economieën kunnen idealiter betalen met Libra en gebruik maken van de Calibra wallet met een goedkope smartphone van $40 dollar, aldus Marcus.

Testnet

Het testnet van de Libra chain moet in het najaar gelanceerd zijn en het mainnet moet in het eerste kwartaal van 2020 ‘live’ gaan. Dan rolt ook de Calibra wallet uit, een entiteit die enkel verbonden is aan Facebook en niet aan de Association.

Vandaag (woensdag) moet Marcus zich voor het Huis van Afgevaardigden (Tweede Kamer) opnieuw verantwoorden over Libra en Calibra.

Reacties uit de markt

Hoe reageren bekende twitteraars uit de cryptowereld op de hoorzitting van de Senaat?

Nathaniel Popper, journalist bij de New York Times en auteur van ‘Bitcoin, digital gold’ ziet een kloof tussen de Republikeinen en Democraten bij dit dossier.

Anthony ‘Pomp’ Pompliano vond het positief voor de ontwikkeling van bitcoin (BTC).

Hij ziet zelfs een voordeel ten opzichte van het huidige, monetaire stelsel: er is juist méér controle mogelijk bij digitaal geld in vergelijking met cash geld.

Samson Mow, CSO van Blockstream en bekend van de Magical Crypto Friends, gaf dit commentaar.

Bronnen: The Block Crypto / Cointelegraph

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...