Franse bank Société Générale maakt eigen euro-stablecoin

1099 totale weergaven

Société Générale is van plan zijn eigen stablecoin op een cryptobeurs te lanceren. Daarmee zijn ze de eerste grote bank die digitale tokens aanbiedt.

De op twee na grootste bank van Frankrijk zal woensdag zijn eigen stablecoin, genaamd EUR CoinVertible lanceren op Bitstamp. Dit is een beurs die is gevestigd in Luxemburg en al jaren meegaat.

Stablecoins krijgen steeds meer aandacht van toezichthouders, waarbij het Verenigd Koninkrijk vorige maand voorstellen deed om de tokens in de echte economie te brengen. Het zijn cryptovaluta waarvan de waarde één op één gedekt is met een onderliggende activa, doorgaans de Amerikaanse dollar.

Société Générale doet het dus met de euro: één stablecoin is één euro waard, en die zijn onderling inwisselbaar. Het idee is dat stablecoins soms efficiënter kunnen zijn voor afwikkelingen, zowel qua kosten als ook qua snelheid.

Stablecoins zijn een vorm van digitaal geld dat de waarde van nationale valuta’s volgt. Het maakt het voor cryptohandelaren gemakkelijker om crypto’s te kopen en verkopen. Het merendeel van de handel in cryptovaluta, zoals bitcoin, gebeurt via stablecoins die aan de Amerikaanse dollar zijn gekoppeld.

De markt van $130 miljard wordt gedomineerd door het op de Britse Maagdeneilanden geregistreerde Tether en het Amerikaanse Circle.

Jean-Marc Stenger, CEO van SocGen Forge, de digitale activa-eenheid van de bank, vertelt:

“Het ecosysteem van cryptovaluta is sterk geconcentreerd op een paar bestaande stablecoins, waarvan 90 procent in Amerikaanse dollars is gedenomineerd. . . we denken zeker dat er plaats is voor een bank op dit gebied en dat er ruimte is voor een stablecoin in euro’s.”

Investeringsbanken zoals JPMorgan zijn ook al langer bezig met stablecoins. Maar de stablecoin van SocGen zal voor iedereen te gebruiken zijn, en niet alleen voor institutionele klanten.

Verder haalt de bank aan dat hun stablecoin voldoet aan de Mica-regelgeving. Dit staat voor Markets in Crypto Assets, die volgend jaar in de Europese Unie van kracht gaan. Volgens de bank zijn er maar weinig stablecoins die aan deze Mica voldoen.

Lees meer over:
stablecoin