Kosten voor Bitcoin productie na halving: Grote verschillen tussen miners

3531 totale weergaven
Bitcoin miner

Na de recente haling van Bitcoin zijn de productiekosten per Bitcoin voor verschillende miningbedrijven aanzienlijk gaan variëren, volgens gegevens van CoinShares. Deze gegevens, bijgewerkt tot 16 april 2024, tonen een breed scala aan kosten, variërend van $41,248 tot maar liefst $73,868 per Bitcoin.

De huidige koers van bitcoin zit hier precies tussenin. Afhankelijk van de miner is het dus wel of niet winstgevend om momenteel de hardware te laten jagen op die nieuwe BTC.

Bitdeer en meer

Bitdeer komt naar voren als de meest kostenefficiënte miner met een gemiddelde productiekost van $41,248 per Bitcoin. Cleanspark volgt dicht op de voet met $41,777. Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich Bitfarms en Bit Digital, met respectievelijk $66,402 en $73,868 per Bitcoin, wat hen de duurste miners maakt in dit overzicht.

TeraWulf en Cipher Mining staan ook relatief laag in de kosten met respectievelijk $45,174 en $46,222 per Bitcoin. Marathon en Iris Energy bevinden zich in het middensegment, met kosten van respectievelijk $54,503 en $54,759 per Bitcoin. Core Scientific en Riot Blockchain liggen iets hoger, met kosten van respectievelijk $60,003 en $66,402 per Bitcoin. Dat is te lezen in een rapport van CoinShares.

Een opvallende observatie is de gemiddelde productiekost van $50,000 bij de halving, waar veel miners boven zitten, wat impliceert dat de stijgende kosten een significante impact kunnen hebben op hun winstmarges.

De kostenverschillen kunnen worden verklaard door variabelen zoals energieprijzen, operationele efficiëntie en toegang tot gespecialiseerde mining hardware. Terwijl sommige miners zoals Bitdeer en Cleanspark erin slagen hun kosten relatief laag te houden, worstelen anderen zoals Bit Digital met aanzienlijk hogere kosten, wat uitdagingen kan opleveren voor hun concurrentiepositie.

Met deze diversiteit in productiekosten is het duidelijk dat de halving verschillende effecten heeft gehad op de operationele kosten van Bitcoin miners, waarbij efficiëntie en kostenbeheersing cruciaal zijn geworden voor winstgevendheid.

Lees meer over:
mining

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...

    Je hebt geen geld om te laten zien geselecteerd