Honderden mining computers gestolen in IJsland

1072 totale weergaven

Een gecoördineerde groep overvallers heeft in IJsland totaal 600 servers, 600 grafische kaarten, 100 processoren, 100 adapters, 100 moederborden en 100 geheugenkaarten gestolen.

Arrestaties

De servers waren gericht op het minen van bitcoin en andere virtuele valuta’s en zijn meegenomen bij een serie inbraken in IJslandse datacentra.
Drie van de vier inbraken gebeurden in december en de vierde in januari, maar de autoriteiten hebben die, om het onderzoek niet in gevaar te brengen, niet eerder bekendgemaakt.
Er zijn elf mensen gearresteerd voor de diefstallen, onder wie een beveiligingsmedewerker. Twee zitten er nog steeds vast.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Politiecommissaris Olafur Helgi Kjartansson: “Dit is een diefstal op een schaal die we nog nooit eerder hebben gezien. Alles wijst erop dat het gaat om goed georganiseerde misdaad”

De buit heeft een waarde van twee miljoen dollar, maar kan nog groeien door het genereren van de digitale valuta. Dat zou een niet te traceren digitale geldstroom kunnen opleveren. Van de gestolen goederen ontbreekt tot nu toe nog steeds elk spoor.

Goedkoop

Het valideren van transacties met cryptovaluta is een ingewikkelde zaak, die veel capaciteit, tijd en energie kost. Het zogeheten minen.
IJsland is door de relatief lage energieprijs een walhalla voor miners.
Het land beschikt namelijk over groene energiecentrales die gebruik maken van aardwarmte en waterkracht.

De politie houdt het energieverbruik in het land nu nauwlettend in de gaten in de hoop de dieven te traceren en de computers terug te vinden.
Het gebruik van de computers is immers erg intensief, waardoor een lokale piek in het verbruik zichtbaar zou moeten zijn.

Bronnen: AP, The Independent

Foto: Flickr / moonjazz

Inschrijven nieuwsbrief


Je hebt geen geld om te laten zien geselecteerd