Deze HTC smartphone draait een volledige bitcoin (BTC) node

964 totale weergaven

HTC heeft de Exodus 1s smartphone onthuld, waarmee een volledige node op het bitcoin netwerk is te draaien. Zo ben je onderdeel van het grootste decentrale en meest veilige netwerk ter wereld.

HTC smartphone

De Taiwanese fabrikant deed de onthulling tijdens de Lightning Network Conference in Berlijn, een conferentie die de laatste ontwikkelingen van LN op een rijtje zet.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Phil Chen, chief decentralized officer bij HTC”]Full nodes zijn een belangrijke bouwsteen op de robuustheid van het bitcoin netwerk en we verlagen hiermee de drempel om een node te draaien’. [/penci_blockquote]

Hoe werkt dat eigenlijk?

Met een volledige node, valideer je alle transacties en blocks op het bitcoin netwerk.

In het toestel is het mogelijk een SD-kaart van meer dan 400 gigabyte erbij te prikken.

Hierdoor is het mogelijk om de volledige ledger van bitcoin op te slaan op het apparaat. Momenteel is de volledige ledger circa 250 GB groot, op basis van Blockchain.com.

Het draaien van een node is niet zonder risico en extra kosten.

HTC adviseert om gebruik te maken van een wifi-verbinding (om onnodige netwerkkosten op het 4G-netwerk te voorkomen, en aangesloten op een stopcontact.

Gebruikers moeten dus rekening houden met de consumptie van extra elektriciteit om een node te draaien.

Op Reddit zijn hier diverse discussies over gevoerd wat hiervan de werkelijke kosten per maand zijn. Een Redditor deelde in 2017 zijn setup. Destijds was het bitcoin netwerk nog 113 GB groot.

Met zijn setup kwam hij uit op ca. 45 dollar per jaar aan extra stroomkosten.

De makers achter bitcoin.org hebben een aantal adviezen op een rij gezet hoe zo veilig mogelijk een full node te draaien.

De Exodus 1s, de uitgeklede en goedkopere versie van de Exodus 1, heeft de volgende kenmerken:

De prijs ligt een stuk lager dan voorganger Exodus 1, die $699 kostte. In eerste instantie vroeg HTC zelfs 0.15 BTC (destijds bijna $1.200, red.).

Het apparaat komt in eerste instantie Europa, Taiwan, Saudi Arabië en de Verenigde Emiraten op de markt.

HTC

Ook gaat het bedrijf een software development kit (SDK) beschikbaar stellen voor zijn Zion Vault, de crypto wallet-app van HTC.

HTC wil met haar entree in de decentrale wereld haar merk laten herleven. Op de smartphonemarkt is men voorbijgestreefd door eerst Samsung en daarna Chinese concurrenten zoals Huawei en Xiaomi.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...