ICO-experts: “AFM moet met richtlijnen komen voor ICO’s”

De Nederlandse overheid en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) moeten met richtlijnen komen voor ICO’s wil zij Nederland leidend maken in ontwikkelingen in deze technologie.

Black Sea Blockchain Summit

Bedrijven zullen op zoek gaan naar jurisdictie waar uitbreiding mogelijk is. Wanneer Nederlandse instanties niet handelen zal het vacuüm opgevuld worden door andere landen waar ontwikkeling wel mogelijk is. Dat zal uiteindelijk een gemiste kans blijken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dit volgens Jan Robert Schutte, CEO van CryptoAcademy en ICO-adviseur. Hij sprak gisteren tijdens de Black Sea Blockchain Summit in Tbilisi, Georgië.

Schutte: “Zolang de AFM geen richtlijnen geeft voor ICO’s – zullen ICO-projecten Nederland verlaten vanwege de onduidelijkheid die het met zich meebrengt”

Gemiste kans

De Nederlandse overheid en toezichthouders hebben tot op zekere hoogte steun betuigd aan de blockchaintechnologie. Maar gekeken naar ICO’s zien we dat toezichthouders enkel consumenten waarschuwen en wijzen op zorgen over witwassen en oplichting.

Schutte vindt dit vreemd. Volgens hem hebben blockchainprojecten vaak de financieringsoplossingen van ICO’s nodig, al is het voor Nederland niet duidelijk waar zij ten opzichte van ICO’s staan. Dat zorgt bij de innovatieve bedrijven voor veel onzekerheid.

Schutte: “Ik heb de indruk dat regeringen controle willen over nieuwe technologieën, maar geen grip kunnen krijgen op de ICO’s. Daardoor verzetten zij zich ertegen, in plaats van wetgevende kaders te geven om de bedrijven te steunen. Wanneer regeringen niet meewerken, of zelfs tegen lijken te werken, zullen kansen, toekomstige banen en intellectueel eigendom verdwijnen”

Regelgeving noodzakelijk

Jorgen Welsink, CEO & mede-oprichter van de Cryptocurrency Academy, is het hiermee eens. De Nederlandse autoriteiten zullen een beslissing moeten nemen aangaande regelgeving voor ICO’s.

Welsink: “De AFM zou het gesprek aan moeten gaan met ICO’s. Anders loopt Nederland mooie kansen mis en vertrekken de bedrijven naar die landen waar wel duidelijk is, of in ieder geval richtlijnen gegeven worden, hoe regulerende instanties ten opzichte van ICO’s staan. We zien overigens wel dat steeds meer ICO’s met de AFM in gesprek raken om een beetje beweging te krijgen”

De Nederlandse overheid en de cryptogemeenschap zullen andere meningen toebedeeld zijn aangaande wetgeving, regels en voorschriften. Daarom is het van belang de twee bij elkaar te brengen, om zo elkaar in het midden te ontmoeten. We moeten vooruit, aldus Welsink.

De Black Sea Blockchain Summit werd gehouden in Fabrika, in het hart van Tblisi, alwaar 200 sprekers zich inzetten voor de toekomst omtrent blockchaintechnologie en aanverwante zaken.

Het evenement werd georganiseerd door spotcoin. Volgens de organisatoren was dit het allereerste grote blockchain speaking evenement in Georgië. Het Georgische spotcoin heeft tevens een kantoor in Nederland en lanceert op korte termijn een eigen ICO.

Bronnen: NL Times

Foto: Flickr / Allen Allen

Inschrijven nieuwsbrief