INTERVIEW Mati Greenspan (eToro): ‘Bitcoin hoort in élk portfolio thuis’

Bitcoin Magazine NL gaat onder de noemer 'Bitcoin Journaal Special' regelmatig (internationale) experts spreken over hun visie op bitcoin (BTC) als lange termijn investering en betaalmiddel.

In aflevering één een gesprek met Mati Greenspan, senior marktanalist bij de broker eToro. Greenspan geldt als een opiniemaker op Cryptotwitter en was onlangs spreker op het Next Web evenement in Amsterdam. eToro uit Israël is met elf miljoen geregistreerde accounts één van de grootste brokers ter wereld. Dit jaar is de broker de Amerikaanse markt opgegaan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hoe ziet je dag eruit bij eToro?

"Ik ben de senior markt analist bij eToro, een wereldwijde broker met meer dan tweeduizend markten. We bieden cryptovaluta aan, maar ook aandelen, commodities en forex. Als senior analist analyseer ik markten en breng ik trends in kaart. Intern bedien ik afdelingen zoals de klantenservice en marketing van informatie.

Daarnaast stuur ik dagelijks een nieuwsbrief uit naar onze relaties met daarin het laatste nieuws in een bepaalde markt. Tot slot ben ik namens eToro één van de woordvoerders in de media, net zoals dit interview eigenlijk. Zo spreek ik geregeld met Bloomberg, CNBC en Reuters."

Negatieve spaarrentes zijn in het nieuws. Hoe zie je positie van goud en Bitcoin op de financiële markten?

"Op dit moment heb ik beide assets in mijn portfolio. Afgelopen nacht (donderdagnacht, red.) heb ik mijn posities in goud weer vergroot, gebaseerd op technische analyse. Deze is voor mij heel bullish."

"De trend is inderdaad een financiële markt met negatieve rentes. Zo hebben meerdere centrale banken hiertoe besloten en we zien eenzelfde beeld op de obligatiemarkt. We verwachten dat deze trend alleen maar sterker gaan manifesteren en dat heeft ook échte gevolgen."

"Ieder bedrijf of elk persoon die veel geld heeft, gaat hiervan de 'rekening' zien. Ze betalen om hun geld ergens te stallen. Een gevolg is dat mensen (een deel van) hun geld niet meer of bij een bank laten staan. Het gevolg is dat schuldeisers niet meer zo snel mogelijk betaald kunnen krijgen."

"Voor de mensen met welvaart en rijkdom is dit een gevaarlijke tijd. Zij gaan op zoek naar dingen die een store of value hebben. Goud heeft deze eigenschap al duizenden jaren. Men zal gaan diversifiëren'.

Bitcoin is in de ogen van sommigen 'digitaal goud' met overeenkomstige eigenschappen als fysiek goud.

"Ja, ik geloof in de analogie dat Bitcoin hét digitale goud is. Het heeft een heleboel dezelfde eigenschappen: het is schaars en het staat 'los' van het financiële systeem. Een nieuwslezer bij Bloomberg (Joe Weisenthal, red.) noemde Bitcoin digitale alcohol."

"Door fruit te fermenteren tot wijn of andere dranken, zet je elektriciteit om in iets dat veel meer waarde krijgt. Ik zie een investering in Bitcoin nog wel als een high risk asset. Ik wil er echter wel aan meedoen. Investeringen met een hoog risico betalingen zich soms ook extra goed uit."

"Ik denk dat het dom is als je als portfolio manager géén bitcoin te hebben. De exposure die je kiest, kan verschillend zijn: van 0,5% tot zelfs 10%, of misschien wel 15%".

We zien dat het aantal financiële instrumenten gekoppeld aan bitcoin toeneemt. Een goede ontwikkeling?

"We zagen dat er vorige week bij futuresplatform Bakkt sprake was van een significante groei. Als we kijken naar de contracten die daadwerkelijk fysiek gesetteld zijn, was dat de helft van de supply die op één dag vrijkomt. Dat is dus wel een flink getal."

"Het dagvolume op Bakkt ligt echter nog steeds onder de $5 miljoen, wat voor Wall Street handelaren nog steeds wisselgeld is. De contracten van de CME group zijn indrukwekkender. Maar dit is wel een signaal: zodra er volatiliteit in de markt komt, dan profiteert Bakkt daar ook van mee.

"Meer producten is in mijn ogen een teken dat deze markt volwassen aan het worden is. Er is geen make it or break it product dat bij Bitcoin hoort. Er zijn heel veel verschillende manieren om het te verhandelen."

"Hoe meer manieren er zijn om Bitcoin te handelen, hoe beter het zal zijn voor de liquiditeit. En in mijn ogen dragen deze producten bij aan de stabiliteit van de prijs."

De voormalige CFTC-voorzitter legt een verband tussen de introductie van bitcoin futures en de prijscorrectie eind 2017.

"De vraag is of dat de dip heeft veroorzaakt, of dat het gemis aan deze optie juist voor de bubbel heeft gezorgd. Of dat het gewoon een toevallige samenloop van omstandigheden is? Ik denk niet dat je dit heel makkelijk kunt antwoorden."

"Sinds 2013 kun je bij eToro al een shortpositie ten opzichte van bitcoin innemen. De optie was dus al wel langer beschikbaar, ook al voor de dump. Er kwamen op dat moment meerdere dingen samen op de markt."

We zijn enkele maanden verwijderd van de Bitcoin blockreward halvering. Wat zijn jouw verwachtingen hiervan?

"Ik ga er in met '0' verwachtingen. Ik heb geen enkel idee wat er kan gebeuren. Het zou kunnen dat er door de kleiner wordende 'nieuwe supply' er meer kopers komen. Ik denk in ieder geval niet dat het effect van dit event al automatisch in de markt 'ingeprijsd' is."

Ben je bekend met het stock-to-flow-model van PlanB?

"Ja, Bitcoin is inderdaad schaars goed, één van de principes van deze asset en ingebakken in de code. Wat ik aan het model van PlanB wil toevoegen, is dat er meerdere bitcoins verloren zijn gegaan.

Daarnaast zijn er al veel coins bevroren in zogenaamde 'hodl'-wallets. Die bitcoin komt niet los, want men wil tegen geen enkele prijs willen verkopen. Ik geloof dat de supply waar we naar kijken dus veel lager is dan dat mensen denken."

"Mijn schatting is dat er maar 5 miljoen coins op de markt zijn die dagelijks daadwerkelijk verhandeld kunnen worden. Hierdoor is en blijft deze asset nog steeds ook heel vatbaar voor volatiliteit."

"Mensen proberen - net zoals in de aandelenmarkt - de koers te voorspellen op basis van historische data. Ze proberen te kijken welke maand of welke dag van de week het beste presteert. Voor mij zijn dit allemaal bijzaken. Het gaat mij om de lange termijn."

Heb je interesse in het Lightning Netwerk?

"Ik volg de ontwikkelingen, maar ik ben er niet optimistisch over. Ik waardeer de initiatieven (zoals de Lightning Torch die ook mocht ontvangen en doorgeven). Maar ik heb het gebruik van Lightning als erg stroef ervaren. De manier hoe je facturen moest sturen, vond ik lastig. Ze verliepen snel, waardoor ik steeds een nieuwe factuur moest aanmaken, erg onhandig."

"Het feit dat je BTC moet locken in een node en daarmee de liquiditeit verlaagt bevalt mij ook niet. Als er niet genoeg Bitcoin in die node is, kun je ook geen goede betalingen doen. Het is een goede oplossing om goedkope en snelle betalingen te doen. Ik denk dat ze eerst zaken op het gebied van liquiditeit, gebruiksgemak en facturering moeten oplossen."

Verwacht je dat we in de toekomst massaal met Bitcoin gaan afrekenen?

"Ik zie het als een mogelijkheid, maar ik weet niet of het waarschijnlijk is. Tot nu toe hebben we nog geen hyperinflatie en dus lijkt het nog overbodig. Maar we moeten ons voorbereiden op ieder scenario."

"We zien veel ontwikkelingen en ik ben bullish op de hele industrie. Net zoals China dat nu openstaat voor blockchaintechnologie".

"Ik heb 8% van mijn portfolio in crypto en de helft daarvan is Bitcoin. Verder ga ik nog geen voorspellingen doen over een prijs voor de toekomst. Je kunt mijn portfolio overigens zien op eToro, want die is transparant en open te bekijken."

Luister het interview terug!

Beluister hier het interview terug via ons Youtube-kanaal.

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...