Onderzoekers: ‘Relatie tussen bitcoin prijs en sluitingsdatum CME futures’

Regelmatig valt het woord ‘manipulatie‘ in de cryptomarkt, maar in hoeverre kun je daar eigenlijk van spreken? Ook deze week liet bitcoin zich van zijn volatiele kant zien en sommigen zien een oorzaak in het tegenvallen van het aantal verhandelde bitcoin futures op platform Bakkt.

Misschien wat vergezocht. Maar onderzoekers van Arcane Reseach zien wel een relatie tussen de bitcoin prijs en de sluitingsdatum van de bitcoin futures van CME, die CME al sinds eind 2017 aanbiedt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin (BTC) prijs

Bitcoin koerst deze week flink lager, waarbij de koers op moment van schrijven rond de $8.000 schommelt.

Omgerekend een daling van meer dan 20% ten opzichte van begin deze week, zoals in de onderstaande grafiek duidelijk is.

Onderzoekers: 'Relatie tussen bitcoin prijs en sluitingsdatum CME futures'

BTC prijs afgelopen twee weken (bron: Cryptocompare)

Zeker woensdag kende het een grote koersval. Wellicht dat beleggers meer hadden gehoopt van Bakkt, waar de handelsvolumes behoorlijk laag liggen.

Echter zien de onderzoekers van Arcane Research een andere reden waarom de koers zo slecht presteert.

Bitcoin futures

Arcane Research waarschuwt voor een opvallend systematische tendens in bitcoin prijsbewegingen.

Telkens voordat CME’s bitcoin futures contracten elke maand sluiten, ziet de koers namelijk een dip. Zoals de onderstaande grafiek duidelijk maakt.

Onderzoekers: 'Relatie tussen bitcoin prijs en sluitingsdatum CME futures'

De bitcoin futures van CME zijn een indicator van institutionele belangstelling in cryptovaluta. Deze contracten worden afgewikkeld in dollars en niet in bitcoin en vervallen maandelijks.

Sinds de invoering van die futures in december 2017 blijken daarbij ongewone koersbewegingen naar de vervaldata toe. Met andere woorden lijkt het mogelijk om met deze termijncontracten de koers te manipuleren, zo stelt Arcane Research.

Manipulatie

Bitcoin daalt daarbij gemiddeld 2,27 procent, de afgelopen twee jaar, telkens wanneer de vervaldatum van de CME nadert. Dit in vergelijking met een gemiddelde daling van slechts 0,06 procent op welke willekeurige dag over dezelfde periode dan ook, aldus Arcane Research.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=””]Bendik Norheim Schei van Arcane: “Statistisch gezien is het hoogst onwaarschijnlijk dat de prijsdalingen voorafgaand aan de CME-settlement veroorzaakt wordt door louter toeval. De cijfers ondersteunen dus de hypothese dat de bitcoinprijs wordt gemanipuleerd vóór de CME-settlement”[/penci_blockquote]

De cijfers zeggen echter niets over opzettelijke manipulatie, aldus Schei. Hij erkent dat er mogelijk andere factoren het patroon kunnen verklaren. Verdere analyse hiervan is dus noodzakelijk, aldus Schei.

Onderzoekers: 'Relatie tussen bitcoin prijs en sluitingsdatum CME futures'

Legitimiteit

De futures contracten bij CME sluiten in dollars, terwijl bij Bakkt er sprake is van een dekking met ‘fysieke’ bitcoins. Op die wijze heeft Bakkt toch iets met de daling te maken.

Er zijn namelijk verschillende mensen die hopen dat de “fysieke” bitcoin markt van Bakkt snel aan populariteit wint. Op die wijze kan de manipulatie van de markt wellicht een halt worden toegeroepen, zo is de gedachte.

Maar met slechts 72 bitcoin verhandeld op Bakkt op de dag van lancering afgelopen maandag, vergeleken met enkele duizenden bitcoin dagelijks op de CME, is er nog een lange weg te gaan.

Evengoed is het bestaan van Bakkt, in vergelijking met het twee-jarige bestaan van de bitcoin futures van de CME, een die op de lange termijn bitcoin wellicht meer legitimiteit geeft. Zeker in een markt als bitcoin, dat zelf net tien jaar bestaat.

Bron: Kryptografen
Foto: Flickr / John PickenPhoto