Mede-oprichter Wikipedia negatief over bitcoin ten opzichte van banken

Jimmy Wales, de medeoprichter van Wikipedia, neemt geen blad voor de mond als het om bitcoin gaat. Op X stuurt hij een scherpe tweet waarin hij zijn twijfels uit over de grootste cryptocurrency.

Hij contrasteerde bitcoin met de betrouwbaarheid van het traditionele banksysteem:

“Ik ben het wachtwoord van mijn bank vergeten en ben mijn volledige vermogen kwijt. Nee, eigenlijk is dat niet gebeurd, omdat banken werken en bitcoin niet.”

De opmerking maakte veel los in de community. Onder andere Ardoino van Tether reageert dat Wikipedia uiteindelijk zal worden vervangen door een gedecentraliseerd alternatief.

Eric Voorhees reageert dat Wikipedia niet meer van donaties afhankelijk zou zijn geweest als het eerder bitcoin had gekocht (ondanks dat ze toch ook jaren geleden al begonnen met het accepteren van sats) en Lyn Alden verwijst naar de banken in Libanon. Toen die omvielen verloren de meest intellectuele inwoners hun geld, omdat ze precies net niet de expert op financieel vlak waren.

Ironisch genoeg is er een tweet uit 2014 gevonden waarin staat dat Wales 0,1 bitcoin had gekocht bij Coinbase. Dat was hetzelfde jaar dat Wikipedia besloot bitcoindonaties te accepteren.

Sindsdien heeft Wales zich een aantal keren negatief over de cryptovaluta uitgelaten. In 2018 twijfelde hij aan het nut en in 2021 waarschuwde hij voor een zeepbel en voor de gevaren van Tether. Ook stopte de Wikimedia Foundation, de moedermaatschappij van Wikipedia, in mei de stekker uit cryptodonaties getrokken, vanwege de vermeende invloed die het zou hebben op het milieu.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwswikipedia