Beurswaakhond Nigeria gaat Bitcoin (BTC) reguleren als effect

887 totale weergaven

De Securities and Exchange Commission in Nigeria wil Bitcoin (BTC) en cryptocurrency’s gaan reguleren. Bedoeld om beleggers meer zekerheid te bieden op hun investering.

Bitcoin regulering

In een verklaring zegt de beurswaakhond van het Afrikaanse land:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Het reguleren is niet bedoeld om technologie of innovatie te frustreren. We willen een standaard voor beleggers om ethisch handelen te bevorderen.”[/penci_blockquote]

De opstelling van de toezichthouder is vrij recht-toe-recht-aan: alle cryptocurrency’s zijn effecten, of men moet bewijzen dat het niet zo is. Die bewijslast ligt niet zozeer bij de beleggers, maar bij de industrie. dus de beurzen, brokers en de projecten zelf.

Het betekent ook dat projecten die hun cryptovaluta aanbieden aan beleggers in het land, zich dienen te registreren bij de SEC. In het geval van Bitcoin is dat niet nodig, want er is geen entiteit die Bitcoin vertegenwoordigt.

Regulering

De eerdere benadering van Bitcoin was eerder vijandig. In 2017 stuurde de Central Bank of Nigeria (CBN) een circulaire uit: alle financiële instellingen is verboden om bitcoin transacties te accepteren. Ook ongereguleerde beurzen kregen een waarschuwing.

Dat Bitcoin aan tractie wint in het land, heeft de autoriteiten doen bewegen. Uit de Global Crypto Adoption Index blijkt dat Nigeria hoog scoort op de ranglijst: de achtste plek van in totaal 154.

De onderzoekers hebben gekeken naar handelsvolume van cryptocurrency’s, gewogen naar inkomen en internetdichtheid.

Kijken we naar peer-to-peer handelsvolume dan scoort West-Afrika ook hoog wereldwijd, zo blijkt uit cijfers van Useful Tulips. Nigeria is dan goed voor 7,3 miljoen dollar aan Bitcoin volume. Eind juli was dat zelfs nog 10,3 miljoen dollar, zo meldt Decrypt.

Dus het nieuwe standpunt van de toezichthouder komt ook weer niet als een complete verrassing.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsNigeria

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...