Bitcoin van klanten OKEx bevroren, oprichter opgepakt

953 totale weergaven

Cryptobeurs OKEx zit in de problemen. Vannacht maakten ze bekend dat ze de opnames van Bitcoin en andere cryptocurrency’s vanaf de exchange niet meer doorgang vinden. Een belangrijke pion van het platform moest zich melden bij de lokale autoriteiten.

Bitcoin beurs OKEx

In een blogpost leggen ze uit wat de situatie is. Een van de mensen met de private key van de fondsen van de beurs zit bij het (politie)bureau. OKEx geeft aan wel contact te hebben met de betrokken persoon. Als gevolg van deze plotselinge situatie, kunnen ze niet de autorisatie voltooien die nodig is om opnames van klanten goed te keuren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het is niet bekend om wie het gaat en wat er precies aan de hand is. OKEX is een van de grootste handelsplatformen ter wereld. Ze laten wel weten dat er binnenkort een statement komt over deze zaak.

Bloomberg meldt dat het gaat om een onderzoek van de Chinese politie. De beurs is overigens gevestigd in Malta nadat er vanuit Beijing werd opgetreden tegen cryptohandel. De roots van het bedrijf liggen wel in China.

Oprichter Star Xu is naar verluidt vandaag opgepakt.

Private key

Een private key is dé manier om toegang te krijgen tot Bitcoin. Om fondsen van klanten uit de hot wallets te sturen is deze geheime sleutel essentieel. Daarom is het ‘not your keys, not your coins’ ook zo’n bekend mantra. Als je jouw Bitcoin bij een beurs stalt, geef je daarmee de verantwoordelijkheid over deze Bitcoin ook uit handen.

Doorgaans gebruiken beurzen bepaalde constructies om geen single-point of failure te hebben. Bij BitMEX gingen de opnames bijvoorbeeld juist in harder tempo door nadat ze een aanklacht van de CFTC binnen kregen.

Reporter Dovey Wan kaart dit probleem ook aan. Hoe kan de Chinese politie de meerderheid van de signers hebben als de beurs een multi-sig gebruikt? Doorgaans zijn deze private keys over meerdere locaties verspreid. Schijnbaar was dat bij OKEx niet het geval.

Enkel cryptocurrency’s

De CEO van het bedrijf laat op Twitter nog weten dat het enkel de opnames van cryptocurrency’s betreft. Alle andere opnames en stortingen (met bijvoorbeeld fiat geld) gaan wel gewoon door. Volgens chain.info heeft de beurs in totaal 276,184 BTC in beheer.

Wat wel opmerkelijk is: een aantal uur voor het nieuws vonden er een paar grote opnames plaats. Whale Alert maakte melding van transacties met Ether, Tron en Bitcoin die van adressen van OKEx vandaan kwamen. Of er verband is met deze zaak is niet bekend.

Er zijn ook geruchten dat er 800 accounts van de beurs betrokken zijn bij grote witwas praktijken. Maar ook dit is niet bevestigd.

Wordt vervolgd! Praat mee in ons Telegramkanaal.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCOKEx