Onderzoek: ‘6% van cryptobeurzen gebruikt lightning netwerk’

1124 totale weergaven

Een nieuw onderzoek blijkt dat maar 6% van de cryptobeurzen van de wereld het lightning netwerk heeft geïntegreerd.

De bevindingen komen uit een nieuw marktonderzoek van Kaminari. Ze kijken naar het gebruik van bitcoin “als transactionele laag” en zien daarin de afgelopen jaren een gestage groei. In het derde kwartaal van 2024 is er naar verluidt 40 miljoen keer een transacties afgehandeld.

Onderstaande grafiek laat zien hoe lightning vooral gebruikt wordt voor kleine betalingen.

Met name het lightning netwerk heeft geholpen bij het totale aantal betalingen. Het blijkt dat het aantal bedrijven die iets met lightning doen is gegroeid van 94 in oktober 2021 naar 179 bedrijven. Dit is dan verspreid over 28 categorieën.

De grootste en bekendste platforms zijn beurzen zoals Binance, Okx, Bitstamp, Kraken en Bitfinex. In Nederland heeft alleen BL3P van Bitonic zich hier aan gewaagd. Gezien zij niet zijn meegenomen in het onderzoek, kun je je vraagtekens stellen bij de volledigheid ervan.

“Er zijn momenteel 224 actieve beurzen, waarvan er 14 zijn verbonden met het lightning netwerk. Met andere woorden, slechts 6% van de cryptobeurzen gebruikt momenteel lightning om transacties met bitcoin te doen.”

In de categorie van wallets zijn slechts twee van de tien populairste wallets met lightning bezig, namelijk Exodus en Bitpay.