Onderzoek: belegger vertrouwt cryptomunten liever aan bank toe

Twee derde van de Nederlandse crypto-bezitters wil liever zijn crypto-beleggingen beheren via zijn of haar bank. Dat blijkt uit een representatief onderzoek onder drieduizend Nederlanders van Maurice de Hond (Peil.nl) en het tweedaagse event Dag van de Crypto, dat plaatsvindt in RAI Amsterdam.

Liever op de bank

66% van de mensen die nu cryptomunten heeft gekocht bij een exchange (zoals Coinbase) of een retailer (zoals BitmyMoney, Litebit, Bitonic of BTCdirect) zou zijn crypto-beleggingen liever via zijn bank regelen. Opvallend is dat ook een kwart van de mensen die nog geen cryptomunten bezitten, geïnteresseerd is om daar via zijn bank in te stappen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Innovatie niet ‘killen’

Vincent Everts, crypto-watcher en organisator Dag van de Crypto: “Tijdens Dag van de Crypto hebben we gevraagd of crypto-bezitters willen dat de banken professionele dienstverlening geven. Bijna iedereen stak zijn vinger op. Maar de banken durven het niet aan. Waarom is dat? De toezichthouders zeggen niet dat het niet mag, maar ze zeggen eigenlijk: ‘we vinden het belangrijk, maar we willen innovatie niet ‘killen’ en dus we gaan niet aan regelgeving doen’.” Voor banken is dat niet voldoende, aldus Everts: “Geen regelgeving, is hetzelfde als wél regelgeving. De grote banken hebben namelijk expliciet toestemming nodig. Die kunnen niet een jaar later pas te horen krijgen: dat had je nou weer niet mogen doen.”

“Niet plat reguleren”

Petra Hielkema, divisiedirecteur betalingsverkeer bij DNB, zegt als spreker op Dag van de Crypto het volgende over regulering (via FD): “De grondleggers van bitcoin zagen een wereld voor zich waarin consensus vanzelfsprekend is. Een wereld zonder tussenkomst van de centrale bank. Nu cryptomunten en -beursgangen een vlucht nemen, wordt er toch weer naar ons gekeken. De onderliggende techniek van bitcoin is erg interessant en je wilt innovatie niet platreguleren. Tegelijk is crypto geen volwaardig betaalmiddel en zijn zelfs de goede cryptobeursgangen zeer risicovol. Er is geen vangnet, het is onze taak om te waarschuwen.”

Overheidsbemoeienis

82% van de mensen die cryptomunten bezitten, heeft echter geen behoefte aan overheidsbemoeienis middels regulering. Ook de mensen die geen cryptomunten hebben, zijn er niet en masse overtuigd van een rol voor de overheid: slechts 46% van de mensen is voorstander van regulering.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...