Open interest op bitcoinderivaten bij CME bereikt nieuw record

De vraag naar bitcoin optiecontracten stijgt enorm. De gemiddelde dagelijkse open interest op de Chicago Mercantile Exchange (CME) bereikte in december een recordhoogte van $1,9 miljard.

Volgens CoinGlass lag het vorige record voor de open interest van CME in april op $1,68 miljard. Dat was de periode toen er zich een beginnende Amerikaanse bankencrisis voordeed. Bitcoin steeg die maand $30.000.

Tegenwoordig staat de koers rond de $42.000, terwijl de markt reikhalzend uitkijkt op de langverwachte goedkeuring van een bitcoin spot ETF verwachten. In deze situatie neemt klaarblijkelijk de vraag naar optiecontracten weer toe.

Opties zijn financiële derivaten waarmee eigenaren de mogelijkheid kunnen kopen om een activa op een later tijdstip te (ver)kopen. De prijs is al vooraf bepaald, waardoor dit een goed mechanisme kan zijn om risico’s af te dekken. Opties om te kopen staan bekend als ‘calls’ en opties om te verkopen staan bekend als ‘puts’.

Uit data van Coinglass blijkt dat de totale open interest wereldwijd in totaal $19,6 miljard bedraagt. Van dat bedrag bestaat 64,5% uit callopties. Optiehandelaren zijn op korte termijn dus optimistisch.

In tegenstelling tot futures (waar je aan een afspraak vast zit), heb je met opties de “optie” om wel of niet aan het contract te voldoen.

De open interest voor CME-futures is de afgelopen twee maanden ook enorm gestegen naar 113.000 BTC. Dat is vandaag de dag $4,8 miljard waard. De CME heeft daarmee Binance achter zich gelaten. Deze futures worden gebruikt voor de al wel goedgekeurde Amerikaanse ETF’s.

Lees meer over:
CMEopen interestopties