Oud UBS-bankiers halen 100 miljoen op voor nieuwe cryptobank

Verscheidene oud-UBS bankiers hebben een Zwitserse startup gelanceerd waarmee zij een gereguleerde bank voor cryptovaluta op willen richten. In een eerste investeringsronde wisten ze 100 miljoen Zwitserse frank, of 104 miljoen dollar, op te halen.

SEBA Crypto AG (SEBA), in Crypto Valley Zug, wist meerdere investeerders binnen te halen, waaronder verschillende binnenlandse en buitenlandse institutionele en particuliere beleggers zoals BlackRiver Asset Management en Summer Capital.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

SEBA

SEBA is van plan traditionele bankdiensten aan te bieden aan firma’s in de cryptoindustrie, waarbij het ook de handel in crypto, activabeheer en custody services aan wil gaan bieden.

De startup is bezig met de aanvraag van een officiële bank- en effectenhandelaarsvergunning bij de Zwitserse toezichthoudende autoriteit voor de financiële markt (FINMA), voordat het de verschillende bankdiensten gerelateerd aan crypto verder kan ontwikkelen. FINMA bevestigde dat vergunningsproces.

SEBA is niet de enige crypto startup geïnteresseerd is in het verkrijgen van een officiële licentie om crypto bankdiensten op te zetten. Ook het door Goldman Sachs-gesteunde investeringsplatform Circle is met eenzelfde proces bezig. Zij wil in de VS in alle 50 staten crypto makelaardij en handelsdiensten aan gaan bieden als bank met officiële vergunning.

Stablecoin

Circle kondigde overigens gisteren de release aan van haar nieuwe stablecoin USD Coin (USDC), die per direct verhandeld zal worden op de Poloniex beurs van Circle. Poloniex is de beurs die Circle enkele maanden geleden voor 400 miljoen dollar over wist te nemen.

Circle heeft al meer dan dertig beurzen gevonden die bereid zijn om de nieuwe stablecoin aan te bieden en te verhandelen. De nieuwe USDC stablecoin zal volledig gedekt worden door de Amerikaanse dollar tegen een 1 op 1 ratio, aldus Circle.

De stablecoinmarkt betreft de laatste tijd een steeds actievere markt en zijn uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van de cryptomarkt infrastructuur. Hierdoor kunnen beleggers makkelijker in en uit posities stappen. Stable coins zijn daarnaast nuttig omdat ze handelaren en beurzen een gemakkelijk ruilmiddel bieden zonder interactie met het traditionele financiële systeem.

Vraag is nu of Circle met de USDC de dominantie van stablecoin Tether, dat de nodige kritiek te verduren heeft gekregen, weet te ondermijnen.

Bronnen: Circle, SEBA, Reuters

Foto: Flickr / Marco Verch