Phoenix is eerste beursgenoteerde bitcoin miner in Midden-Oosten

1211 totale weergaven

Mining bedrijf Phoenix Group is beursgenoteerd aan de Abu Dhabi Securities Exchange (ADX). Daarmee is het nu het eerste bedrijf in zijn soort die in het Midden-Oosten op de beurs te verhandelen is.

De aandelenkoers van Phoenix Group opende op 5 december op 2,25 dirham ($0,60). Binnen no-time steeg de koers met liefst 50% gestegen ten opzichte van de introprijs van 1,50 dirham ($0,41), die in de IPO-prospectus stond.

De notering van Phoenix Group volgt op een succesvolle “33x oversubscription” op 18 november. Er werden 907.323.529 aandelen werden verkocht voor ongeveer 1,3 miljard dirham ($371 miljoen). Het gedeelte van de beursintroductie dat gereserveerd was voor particuliere beleggers werd 180 keer overschreden, terwijl professionele beleggers het 22 keer overschreden.

Volgens Bijan Alizadeh, medeoprichter en CEO van Phoenix Group, zijn de ambities van het bedrijf verankerd in vier pijlers: “Innovatie in bitcoin mining, duurzame energieprojecten, geavanceerde productiecapaciteiten en strategische overnames.”

Phoenix is in 2015 opgericht door Alizadeh en Munaf Ali. In augustus 2023 tekende het een overeenkomst om een mining farm ter waarde van $300 miljoen te bouwen in Oman. Hier was ook het Omaanse ministerie van Transport onder aanvoering van Saeed Al Maawali bij aanwezig, net als de voorzitter van de Abu Dhabi Stock Exchange, Hisham Malak.

Ongeveer 95% van de energie van Phoenix komt uit hernieuwbare energiebronnen, voornamelijk waterkracht.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsminer