Rusland overweegt inkomsten in Bitcoin (BTC) van miners te verbieden

993 totale weergaven

Het Russische ministerie van Financiën heeft nieuwe wijzigingen voor de cryptowet ingediend die Bitcoin mining zinloos zouden kunnen maken. Het minen van cryptocurrencies mag daarbij niet meer geschaard worden onder het kopje ‘legaal inkomen’.

Bitcoin mining in Rusland

Er ligt een nieuw wetsvoorstel klaar dat wacht voor goedkeuring van het parlement, schrijft Izvestia. Het beschrijft hoe het illegaal wordt voor miners om geld te verdienen aan cryptocurrencies. Het voorstel komt uit de koker van het Russische ministerie van Financiën.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens een kopie van het voorstel, dat in handen is van Izvestia, zouden er slechts drie aanvaardbare scenario’s zijn voor het krijgen van cryptocurrencies in Rusland. Namelijk:

Hier hoort natuurlijk nog een grote disclaimer bij. Deze voorgestelde wetswijziging over “digitale financiële activa” is (nog) niet van kracht en moet nog door de Doema.

Illegaal inkomsten

Maar in het geval van dit voorstel, zullen dus alle manieren om Bitcoin te krijgen buiten de drie genoemde manieren, illegaal zijn. Dus ook het verdienen van Bitcoin uit mining zou daarmee niet zijn toegestaan.

Als je deze potentiële wet zou overtreden, hangt er een boete krijgen van maximaal 100.000 roebel (momenteel ongeveer $1.325) en maximaal zeven jaar gevangenisstraf boven het hoofd. Rechtspersonen kunnen boetes krijgen van maximaal één miljoen roebel ($13.250).

Een bron liet aan Bitcoin Magazine NL weten dat de Russische wetsvoorstellen vaak “een mix zijn tussen de middeleeuwse insteek en steampunk”. Een korreltje zout is bij dit nieuwsbericht dus wel op zijn plaats.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Elk bijzondere voorstel zoals ook deze kan leiden tot een aanname als “oh, hoe verouderd en counter-progress zijn die Russen”. Terwijl we dat in feite vaak niet zijn. Maar het moet iets sluitends (conclusive, red.) bereiken.”[/penci_blockquote]

Zo zijn er in het verleden ook wetsvoorstellen gedaan om publieke barbecues en het kopen van buitenlandse currencies te verbieden. Een andere voorstel ging in op speciale wetgeving voor rokende vrouwen onder de 40.

Al deze wetten zijn niet door het Russische lagerhuis gekomen. Meer van deze bijzondere voorstellen staan op een rijtje in het artikel Strange bills of Deputies.

Juridische mogelijkheden

Een advocaat bevestigt aan Izvestia dat de herziening een substantiële wijziging zal zijn. Efim Kazantsev, managing partner bij advocatenkantoor EK&P, beschrijft de maatregelen die door het ministerie van Financiën zijn voorgesteld als “buitengewoon hard en in feite een totaal verbod op de circulatie van cryptocurrencies in Rusland.”

Een andere expert schrijft dat het wel mogelijk is om als miner een juridische maas in de wet te vinden, maar dat dit niet zonder aansprakelijkheidsrisico’s zal zijn.

Onlangs zette de Russische president Vladimir Putin nog zijn handtekening onder een wet gezet die Russen verbiedt om Bitcoin te gebruiken als betaalmiddel. De wet moet in januari 2021 ingaan. Door de wet wordt Bitcoin wel officieel erkend, maar dat gaat dus wel gepaard met een aantal heftige nieuwe regels. Het bezit van de cryptomunt toegestaan, het gebruiken als geld niet.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCRusland