Rusland rekt de belastingregels voor Bitcoin (BTC) iets op

863 totale weergaven

Het Russische ministerie van Financiën komt met aantal wijzigingen van een nieuwe wet op de proppen. Het land wil de vereisten voor belastingbetalers op het gebied van Bitcoin (BTC) en andere cryptocurrency’s verzachten, meldt persbureau RBC.

Belasting op Bitcoin

Volgens een reeks wetsontwerpen moeten individuen hun bezit rapporteren als de ‘jaarlijkse transacties’ meer dan 600.000 Russische roebel bedragen. Dat komt neer op ongeveer $7.800.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In een eerder voorstel had het ministerie het nog over een totaal van meer dan 100.000 roebel (ongeveer $ 1.300) in één jaar. Met het nieuwe voorstel rekken ze de regels dus iets op.

Met de geplande wet, die in januari moet worden aangenomen, wil het ministerie duidelijkheid scheppen voor het volgende belastingjaar. Eind oktober berichtten we al dat de Russische overheid wil dat ambtenaren en politici hun Bitcoin bezit aangeven.

De details over het komende belastingjaar moeten uiterlijk 30 april 2022 ingediend zijn. De waarde van het gerapporteerde bedrag aan Bitcoin en andere cryptovaluta wordt berekend op basis van de prijs van het moment van de transactie.

Andere kant van de medaille

CoinDesk meldt ook de andere kant van de medaille. Als je de cryptocurrency’s niet tijdig aangeeft, zal dit leiden tot boetes.

Als je als belastingbetaler drie jaar op rij onterecht aangeeft geen cryptovaluta te hebben, zal de straf zelfs kunnen oplopen tot zes maanden gevangenisstraf bij bedragen boven de 15 miljoen roebel (~$ 195.000).

Bij 45 miljoen roebel (~$ 586.000) of meer komt het neer drie jaar gevangenisstraf.

Daarnaast moeten miners en ook over-the-counter (OTC) desks ook hun activiteiten melden aan Rosfinmonitoring, het Russisch orgaan voor financiële monitoring. Deze instantie richt zich op het voorkomen van witwaspraktijken en terrorismefinanciering.

Het laat wel zien dat het in Rusland alle kanten op gaat. In september communiceerden ze nog dat het minen van Bitcoin niet als legale inkomstenbron werd gezien. Het probleem was dat je hiermee ‘gratis’ Bitcoin kunt verkrijgen. Er zijn drie uitzonderingen waarbij Bitcoin als gift wél was toegestaan: erfenissen, faillissementen en beslagrecht.

Limiet op aankopen

De wijziging die gisteren naar buiten kwam, is minder hard dan initieel gecommuniceerd. Eerder sprak men nog over gevangenisstraf van maximaal zeven jaar als iemand transacties faciliteerde. Dit voorstel zorgde voor verontwaardiging in de Russische community en zelfs kritiek van andere ministeries.

Tot slot legde het ministerie van Financiën een beperking op waardoor niet-gekwalificeerde investeerders per jaar niet meer dan 600.000 roebel aan Bitcoin en andere cryptovaluta mogen kopen. Dat komt neer op iets meer dan $7.700.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCRusland