Startup krijgt $100.000 voor bouwen ‘watchtower’ Bitcoin Lightning Network

De Spaanse startup Talaia Labs ontvangt een subsidie van $100.000 van Square Crypto, het betaalbedrijf van onder meer Jack Dorsey van Twitter.

Zij bouwen aan The Eye of Satoshi, een zogenaamde ‘watchtower’, dat transacties op het Bitcoin Lightning Network monitort.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin Lightning Network

Square Crypto ondersteunt via subsidies ontwikkelaars die werken aan de open-source projecten Bitcoin en het Lightning Network (LN).

Dat is een secundaire laag om het bestaande Bitcoin netwerk verder op te schalen. Het maakt directe ‘instant’ betalingen mogelijk en het is mogelijk duizenden transacties per seconde te verwerken.

Maar binnen het LN netwerk komt het wel eens voor dat een node crasht of offline is.

Zogenaamde ‘watchtowers’ (letterlijk: uitkijktorens) houden de wacht zodra je node offline is. Stel dat een peer een channel plots sluit en de Bitcoin ‘meeneemt’ die in het channel zat.

Een watchtower geeft dan een signaal dat er iets niet klopt. Deze ‘alert’ dienst is sinds vorig jaar ook in de code van C-Lightning ‘ingebakken’.

Square Crypto twittert daar zelf over:

C-Lightning

Talaia draait momenteel op de C-Lightning implementatie, de software van Bitcoin bedrijf Blockstream. Maar het is de bedoeling dat het ook gaat lopen op de andere implementaties: lnd van Lightning Labs en eclair van ACINQ.

Een ander voordeel volgens Square is dat ‘watchtowers’ het LN netwerk ook robuuster maken voor censuur. Bijvoorbeeld het tegenhouden van bepaalde transacties door een derde partij.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Het netwerk verkeert nog in een zeer vroege fase. Maar we denken dat LN profiteert van het experimenten met meerdere watchtowers. Hoe meer talent bij LN betrokken is, hoe meer het netwerk daarvan groeit’. [/penci_blockquote]

Square Crypto

Square Crypto is een aparte tak van het bedrijf Square. Deze divisie richt zich puur op de ontwikkeling voor en van Bitcoin en Lightning.

Een van de oprichters is Jack Dorsey, die naar eigen zeggen wekelijks één Bitcoin koopt via zijn ‘eigen’ Cash app.

Tot nu toe heeft Square vijf subsidies voor ontwikkelaars lopen (o.a. Jon Atack en Tankred Hase) en enkele bekende ontwikkelaars zoals Mat Corallo in dienst.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...