Rusland test stablecoin met bedrijven in gereguleerde omgeving

Waar China flinke stappen zet op het gebied van digitale valuta en de door de staat uitgebrachte stablecoin, zitten andere landen ook niet stil. Rusland neemt sinds kort ook een prominente plaats in de wereld van de ‘state-issued’ digitale valuta in.

Het gaat hier zelfs om een munt die is gedekt door goud. Dit werd in maart dit jaar al gecommuniceerd aan nieuwsplatform Tass.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Russische digitale economie

Elvira Nabiullina, gouverneur van de centrale bank van Rusland, gaf in een interview met Interfax opnieuw aan dat het land zich in de wereld van de digitale valuta mengt.

In een gereguleerde sandbox zijn de eerste tests al bezig. Dit is een speciaal geprepareerde omgeving waarin inzichten kunnen worden opgedaan over (in dit geval) stablecoins. Een van de belangrijke aspecten is om te kijken hoe dit de groei van bedrijven beïnvloed.

Bedrijven die ook met digitale activa willen werken, moeten zich blijven houden aan de financiële wetten. Zij kunnen in deze sandbox gewoon hun testen doen zonder het risico te lopen de wetgeving te overtreden.

Je kunt hierbij denken aan getokenizeerde assets,of ook wel asset-based cryptocurrencies.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“We testen stablecoins in onze ‘regulatory sandbox’. Bedrijven die tokens willen uitgeven die zijn gedekt door echte activa kunnen zich bij ons melden. We kijken dan in de ‘sandbox’ hoe dit werkt en hoe het er aan toe gaat. Maar we gaan er niet vanuit dat ze dit als betaalmiddel gaan gebruiken en dat het een surrogaat voor geld wordt.”[/penci_blockquote]

Ze benadrukte ook dat er gewerkt moet worden naar een voordeel die burgers gaan krijgen van deze innovatie. Allereerst moeten we inzien wat de voordelen voor onze burgers en het bedrijfsleven zijn.

Tekortkomingen CBDC

Nabiullina legde ook meer uit over de tekortkomingen van een Central Bank Digital Currency (CBDC):

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Als individuen geld op rekeningen bij de Centrale Bank kunnen hebben, kan dit de rol van commerciële banken aanzienlijk veranderen. In onrustige tijden, zijn dit scenario’s die je liever niet hebt: ‘flight of deposits and overflow of funds can begin.’”[/penci_blockquote]

Ze is van mening dat de kwestie van digitale valuta zeer zorgvuldig moet worden benaderd en de negatieve en positieve ervaringen van andere landen moet bestuderen. Pilots in Tunesië, China en Zweden zijn al in een ver stadium gevorderd. Rusland loopt wat dat betreft nog achter.

De afgelopen twee jaar is de interesse in cryptocurrencies in Rusland flink afgenomen. Dit merkte Nabiullina ook: “Maar ondanks dat, zijn er mensen die oprecht geloven in zo’n toekomst. En dat zijn niet alleen mensen die geld willen verdienen door te speculeren.

“Het is een ideologie die in wezen neer komt op de oprichting van een systeem van particulier geld, zonder tussenkomst van de overheid.”

Hiermee lijkt ze te verwijzen naar de groeiende interesse in Bitcoin (BTC). Een CBDC heeft niets te maken met de eigenschappen van BTC. Lees ook de eerdere column die we hier over schreven: Central Bank Digital Currency? Doe mij maar echte innovatie met Bitcoin (BTC)

Central Bank Digital Currencies

In november 2019 verklaard Nabiullina al dat zij China en Zweden in de gaten hielden op het gebied van digitale valuta bestudeerde. Verder vertelde ze:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“We zijn tegen privaat geld. Als een digitale valuta is ontworpen als vervanging voor privaat geld, kunnen we dit niet ondersteunen (en goedkeuren).”[/penci_blockquote]

China is een van de eerste landen die bezig is met een CBDC. Het hoofd van het onderzoeksinstituut voor digitale valuta van de People’s Bank of China heeft onlangs bevestigd dat het door de overheid uitgebrachte digitaal valuta binnenkort wordt gelanceerd.

De digitale yuan is komend jaar al te zien in pilots in twee grote steden. De munt is uitgebracht door de Chinese centrale bank en zij krijgen steun van vier commerciële banken en drie telecom bedrijven (alle zeven staatsbedrijven).

De Europese Unie heeft in samenwerking met de Europese Centrale Bank ook een officieel onderzoek gedaan naar de mogelijkheden rondom digitale valuta. Frankrijk gaat naar verluidt in 2020 ook de eerste testen met een digitale euro doen.

Bron: AMBCrypto

Lees meer over:
CBDCRuslandstablecoin