Techmiljardair Jack Ma heeft helemaal geen hekel aan bitcoin

858 totale weergaven

De Chinese techmiljardair en oprichter van online retailgigant Alibaba Jack Ma blijft zich voorzichtig uitlaten over bitcoin, maar zijn Ant Financial lanceerde gisteren wel op de blockchain-gebaseerde geldoverdrachten tussen Hong Kong en de Filipijnen.

Ant Financial

Ant Financial, dochterbedrijf van Alibaba, mag een directe concurrent heten van het Nederlandse Adyen, dat afgelopen maand naar de beurs ging. Ant Financial bleek begin deze maand 14 miljard dollar op te hebben gehaald, de grootste investeringsronde van een niet-beursgenoteerd bedrijf ooit.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Met een geschatte waarde van 150 miljard dollar is het bedrijf ongeveer twintig keer zo veel waard als Adyen, dat als een van de meest veelbelovende Europese technologiebedrijven wordt gezien. Het Chinese bedrijf is nu ook meer waard dan bijvoorbeeld een Goldman Sachs.

Blockchain

Nu komt Ma wederom in het nieuws met zijn Ant Financials en, volgens reguliere media, kritiek op de bitcoin. Het zou volgens hem een bubbel kunnen betreffen. Echter zet hij wel vol in op de blockchaintechnologie achter de bitcoin.

Met GCash, een joint venture tussen Ant Financial en het Filipijns Globe Telecom en met betrokkenheid van Standard Chartered, zullen geldtransfers tussen Hongkong en de Filipijnen mogelijk worden gemaakt. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de blockchaintechnologie.

“Blockchain technology could change our world more than people imagine. Bitcoin however could be a bubble”, waren zijn woorden.

Bankenwezen op de schop

Maar afgezien van zijn kritiek op de bitcoin, dat het een bubbel kan zijn – een legitieme opmerking, is het vooral zijn visie op het bestaande financiële systeem en bankenwezen dat opmerkelijk te noemen is.

Ma: “Traditional financial institutions serve 20 percent of people and make 80 percent of profits. New financial institutions should service 80 percent of people, and make 20 percent of profit”

Ook volgens Ma zullen er veranderingen plaats moeten gaan vinden in de financiële wereld ten goede van de maatschappij. In dat opzicht verschilt hij dus niet zozeer van mening met de ons allen bekende Satoshi Nakamoto, de onbekende uitvinder van de bitcoin. Sterker nog, Ma wil een belangrijk onderdeel van zijn uitvinding gaan gebruiken.

Zo’n hekel heeft Ma blijkbaar niet aan de bitcoin.

Bronnen: Business Insider, CNBC

Foto: Flickr / Marco Verch

Inschrijven nieuwsbrief


Lees meer over:
Bitcoin nieuws