Tor-browser accepteert nu bitcoin donaties via Lightning Network

Het Tor Project, de stichting achter de anonieme Tor-browser, accepteert nu donaties in bitcoin (BTC), verstuurd via het Lightning Network. Dat maakt de organisatie vandaag bekend op Twitter.

Bitcoin donaties via Lightning Network

Ze maken het nieuws bekend in het kader van Bitcoin Tuesday, een initiatief van The Giving Block om via cryptogeld goede doelen te ondersteunen. Diverse goede doelen zijn bij de actie aangesloten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Tor adviseert donateurs om de BottlePay wallet te gebruiken. Dit is geen mobiele wallet, maar het is een extensie op een social media account om donaties in bitcoin of satoshi’s (sats) te versturen.

Tor zit binnen de Bottle Pay extensie ‘standaard’ onder de keuzeopties naast Twitter en Facebook bijvoorbeeld.

Het Lightning Network is een secundaire laag (laag 2) bovenop de basislaag van bitcoin. Het experimentele netwerk moet bitcoin als betaalmethode gaan opschalen.

Transacties hoeven dan namelijk niet continu door laag één bevestigd te worden. Feitelijk werkt het als een open bar rekening: aan het einde van de avond de drankjes afrekenen.

Dat ontlast de basislaag, die dan vooral dienst doet als settlementlaag voor betalingen van groter volume.

Digitale zwarte markten

Tor accepteert naast bitcoin ook andere cryptovaluta als donatie, net zoals de gangbare fiat valuta zoals de euro en de dollar.

De geschiedenis van Tor is interessant omdat de ontwikkeling in 1995 ervan grotendeels is gefinancierd door de Amerikaanse overheid.

Tor is vooral bekend als browser om op het Dark Web te komen, vaak in combinatie met een VPN-verbinding zodat bedrijven of overheden niet kunnen meekijken met het internetbezoek.

Op het dark web zijn diverse (illegale) producten en diensten te verkrijgen zoals verboden drugs of wapens. De digitale zwarte markt Silk Road is van de meest bekende marktplaatsen, waarvan oprichter Ross Ulbricht een levenslange gevangenisstraf uitzit.

Maar naast illegale prullaria, zijn ook politieke dissidenten en klokkenluiders soms toegewezen op het Tor netwerk om anoniem berichten of data te versturen.

Maar ook hackers zijn te vinden op Tor. Zo onthulde vorige maand het antivirusbedrijf ESET dat er een nep Tor-browser in omloop is. Deze is gebruikt om bitcoin van Dark Web gebruikers te ontvreemden.

Neppe Tor-browser steelt Bitcoin (BTC) van gebruikers

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...