Bitcoin transactievolume piekte in juni 2019 met $93 miljard in één maand

Het totaal aan transacties op het bitcoin (BTC) netwerk is in2019 11% gedaald ten opzichte van 2018. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van The Block Crypto. Tijdens de overdonderende bull run eind 2017 is nog steeds de meeste waarde verplaatst op de bitcoin blockchain.

Bitcoin en transactievolume

De datajournalisten hebben de transactiewaarde per maand geplot op basis van cijfers van Coinmetrics, een onderzoeksfirma uit Boston. Nic Carter is binnen de community een bekende medewerker.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Naar eigen zeggen zijn de data gecorrigeerd, waardoor alleen peer-to-peer transacties in de data zijn meegenomen. Een verplaatsing van een bulk bitcoin door een exchange van de ene naar de andere wallet valt dus buiten de scope.

Gemeten zijn de on-chain transacties op de basislaag (layer 1) van de bitcoin blockchain. Transacties op sidechains of het Lightning Network zijn hierin niet meegenomen.

Dat levert het onderstaande plaatje op. In 2019 lag de piek in de maand juni met 93 miljard dollar aan transacties.

Dat is te verklaren omdat toen ook de prijs van bitcoin op haar hoogtepunt was. De handelsactiviteiten bij de crypto exchanges namen in die periode sterk toe.

Maar het record van de maand december 2017 blijft nog overeind met 208 miljard dollar aan transacties.

Bitcoin transactievolume piekte in juni 2019 met $93 miljard in één maand

Totale transactiesom

Kijken we naar de totalen, dan is juist het jaar 2018 de uitschieter met een totaal van $753,5 miljard aan transacties. Daarna volgt 2019 met $673,1 miljard en 2017 iets daaronder met $671,3 aan transacties.

Conclusie: de verstuurde waarde op het bitcoin netwerk is het afgelopen jaar met 11% gedaald.

Bitcoin transactievolume piekte in juni 2019 met $93 miljard in één maand

In de bovenstaande grafiek is de opkomst van het netwerk sinds 2017 duidelijk zichtbaar. De volumes van 2009 tot en met 2016 vallen compleet in het niet.

Lees meer over:
2019Bitcoin nieuwsBTC

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...