Vandaag tien jaar geleden publiceerde Satoshi Nakamoto zijn white paper

794 totale weergaven

Vandaag is een bijzondere dag, niet alleen vanwege Halloween, het feest dat jaarlijks op 31 oktober de avond voor Allerheiligen (All Hallows Eve) wordt gevierd.

Vandaag, woensdag 31 oktober 2018, is het precies tien jaar geleden dat ene Satoshi Nakamoto zijn of haar Bitcoin White Paper publiceerde. Op 31 oktober 2008 bracht de persoon of groep, we weten het nog steeds niet, het whitepaper genaamd “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” uit.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het document, dat werd vrijgegeven aan abonnees van een cryptografische mailinglijst, beschreef een revolutionaire technologie die ’s werelds eerste echte peer-to-peer en gedecentraliseerde monetaire systeem creëerde. Het op internet gebaseerde geld maakte online betalingen mogelijk zonder tussenkomst van een derde partij, zonder uitgave door een bedrijf, overheid of centrale bank.

Satoshi Nakamoto

Na tien jaar is nog altijd onduidelijk wie deze Satoshi Nakamoto nu werkelijk is. Er zijn verschillende theorieën, vaak gebaseerd op dezelfde bronnen. Sommigen menen dat het een Brit betreft, vanwege het gebruik van typisch Britse uitdrukkingen. Anderen menen dat Nakamoto zich ergens aan de oostkant van Amerika bevond, vanwege de tijdsaanduiding in de emails.

De twee namen die vaak voorbijkomen, als mogelijk Satoshi Nakamoto zijnde, zijn die van Nick Szabo en Hal Finney, Amerikaanse cryptograven. Echter ontkent de eerste stellig en overleed Finney in 2014. Opvallend aan Nick Szabo zijn natuurlijk de eerste letters van zijn naam: N.S. In het Japans zou dat volgens sommigen omgedraaid worden naar S.N. (Satoshi Nakamoto).

Newsweek dacht in 2014 beet te hebben en pakte groots uit met een verhaal over Dorian Nakamoto, een Japanse Amerikaan die toevallig slechts een paar straten woonachtig was van Hal Finney. Het bleek hem uiteindelijk toch niet te zijn.

Begin 2016 komt de Australische computerwetenschapper Craig Wright naar voren. “Ik was de belangrijkste factor, maar andere mensen hebben me geholpen”, zo geeft hij in gesprek met de BBC aan. Drie dagen later krabbelt hij weer terug door te zeggen dat het hem spijt, aangezien hij niet sterk genoeg is om met de druk om te kunnen gaan.

Wright heeft overigens behoorlijk wat kennis maar levert geen onomstotelijk bewijs dat hij Satoshi Nakamoto zou zijn. Aan de andere kant lijken onderstaande tweets wel bijzonder veel op elkaar, hoewel niet te verifiëren of het twitter-account van Satoshi Nakamoto wel echt van hem/haar is.

Satoshi Nakamoto maakt zichzelf bekend

Volgens een bericht van 29 juni dit jaar, op de website Nakamoto Family Foundation, maakt Satoshi Nakamoto duidelijk met een boek te komen. Daarin zal de werkelijke identiteit naar voren komen. Of het de echte Nakamoto betreft is, zoals we gewend zijn, niet te verifiëren. De site beschrijft het “eerste fragment van een literair werk bestaande uit twee delen” dat vragen en antwoorden zal betreffen aangaande Nakamoto’s identiteit. Met de publicatie mochten we dus meer duidelijkheid verwachten, maar helaas. De website is tegenwoordig niet meer in gebruik.

In het stuk wordt er gesproken over de tijd dat Satoshi Nakamoto wakker was op het moment van activiteiten voor en ten tijde van het uitkomen van het whitepaper, wat als bewijs kan worden gezien. Daaruit kan men concluderen dat het om iemand gaat die waarschijnlijk aan de oostkust van de VS woonde. Daarnaast gaf Nakamoto op deze website aan ergens in de twintig te zijn tussen 2000 en 2007. Dat zou overeen komen met wat hij al eerder aangaf op een P2P Foundation profiel. Nakamoto zou op 5 april 1975 zijn geboren en woonachtig in Japan.

Nog steeds onduidelijk

Helaas tasten we nog steeds in het duister wie deze geniale man, vrouw of groep nu was. Het mysterie rondom Satoshi Nakamoto blijft. Wellicht een briljante zet, aangezien ontwikkelaars sindsdien wereldwijd konden werken aan de verbetering van de technologie vanwege het open source karakter. Die technologie, die in 2008 enkele weken na het uitbreken van de kredietcrisis gecreëerd werd, lijkt de komende jaren toch echt de wereld op zijn kop te gaan zetten.

Nelson Saiers

Deze maand viel ons oog nog op Nelson Saiers, voormalig Managing Director bij Deutsche Bank, COO bij Saiers Capital (eerder Alphabet Management) en bekend als “The Warhol of Wall Street”.

Nelson Saiers behaalde zijn Ph.D. in wiskunde op zijn 23e, dit binnen een jaar waar anderen er gemiddeld vijf over doen. Hij kwam deze maand met een nieuw kunstwerk vol met bitcoincode, midden op Wall Street, tegenover het gebouw van de Amerikaanse centrale bank de Federal Reserve. Andere opmerkelijke zaken: Saiers is in 1975 geboren en net als bij Nick Szabo beginnen zijn voorletters met N.S.

Hebben we Satoshi Nakamoto nu eindelijk te pakken? Kleine kans. Het mysterie rondom Satoshi Nakamoto lijkt niet ten einde. Wie is volgens jou de echte Satoshi Nakamoto?

Bronnen: BBC, Bitcoin Magazine Nederland, The Observer, Diginomics

Foto: Flickr / Blogtrepeneur