Silicon Valley start-up lanceert open source prijstool voor cryptomunten

Compound heeft een open source protocol gelanceerd voor het maken van een prijstool voor cryptomunten zoals ethereum, Basic Attention Token en 0x. De startup uit San Francisco wil dat de verschillen in prijs transparanter maken. Een aantal decentrale financeprojecten (MakerDAO, red) en cryptobeurzen zoals Coinbase en Kraken doen actief mee aan het initiatief.

Prijzen en crypto

Het is algemeen dat de prijs per crypto asset en exchange sterk kan verschillen. Een blik bij marktvorser Coinmarketcap spreekt boekdelen. De prijsverschillen in bitcoin (BTC) levert handelaren ook arbitrage voordeel op.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Tegelijkertijd wordt er in de smart contracts op de ethereum blockchain steeds meer ether opgeslagen, waarop houders rente kunnen ontvangen.

Volgens Compound ontbreekt het nog aan transparantie hoe een prijs bepaald wordt. Daarom lanceert het een ‘Open Oracle System’, waarbij ontwikkelaars en ruilbeurzen prijsdata aan de 'decentrale' benchmark kunnen toevoegen.

Het initiatief heeft nog een paar drempels te overwinnen voordat het zich écht decentraal kan noemen. Zo wordt de prijsfeed van bijvoorbeeld ether (ETH) beheert door een klein centraal team van Compound zelf.

Uiteindelijk moet de registratie en beheer decentraler gaan plaatsvinden. Een voorbeeld is Maker DAO, waarbij de prijsfeed van het handelspaar ethereum-dollar (ETH/USD) bijgehouden wordt door een groep anonieme reporters.

Robert Leshner, oprichter van Compound zegt tegenover nieuwssite The Block

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]'Innovatie in DeFi kan alleen versnellen zodra iedereen toegang heeft tot betere, toegankelijkere en consistente prijzen'.[/penci_blockquote]

Open Oracle Systeem

Hoe werkt het Open Oracle System in de praktijk?

Silicon Valley start-up lanceert open source prijstool voor cryptomunten

Een voorbeeld van het Open Oracle System

Benchmark

Zoals gezegd draait het Open Oracle-project om transparantie. Elke reporter voert namelijk haar data in via een publieke sleutel (public key), waardoor duidelijk welke reporter wat invoert.

De eerste groep reporters bestaat uit een gemêleerde groep: teamleden van Compound, DeFi-projecten, cryptobeurzen, OTC-desks en blockchainontwikkelaars.

Een prototype van het project draait op het Ethereum Rinkeby-testnet. Het prototype publiceert gegevens van drie ‘reporters’: Coinbase Pro, Kraken en Binance.

Leshner was ook een van de sprekers tijdens de Token Summit, eerder dit jaar in New York.

Lees meer over:
ETHEthereumMakerDAO

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...