Solana vs. ADA: Welke crypto zal uitblinken in 2024?

15632 totale weergaven
Solana vs. ADA: Welke crypto zal uitblinken in 2024?

Twee toonaangevende cryptoprojecten die de afgelopen jaren bekend zijn geworden bij het grote publiek zijn Solana en Cardano. Beide staan in de top 10 van grootste cryptocurrencies, waarbij Solana een marktwaarde heeft van $ 76 miljard en Cardano is $ 16 miljard waard. Beide hebben beleggers overtuigd met hun unieke benaderingen en technologische innovaties.

Solana, bekend om zijn razendsnelle transactieverwerking, maakt gebruik van een gecombineerd consensus mechanisme van Proof of History (PoH) en Proof of Stake (PoS), wat het bijzonder geschikt maakt voor toepassingen die een hoge doorvoersnelheid vereisen. Dit staat in contrast met Cardano dat zich onderscheidt door een wetenschappelijk onderbouwde aanpak met een sterke nadruk op veiligheid en duurzaamheid door middel van zijn Ouroboros Proof of Stake-protocol.

In dit artikel zullen we een technische analyse loslaten op zowel Solana als ADA, waarbij we het toekomstige koersverloop proberen in te schatten aan de hand van trends, koerspatronen en technische indicatoren.

Technische analyse Solana

Solana is een van de sterkste performers dit jaar en steeg vanaf het dieptepunt eind 2022 op $ 8 naar $ 210 op 18 maart van dit jaar. Dit betreft een indrukwekkende stijging van maar liefst, 2525%. De grote vraag is natuurlijk of er nog meer in het vat zit. In april zagen we namelijk een grote correctie van ongeveer 44%, maar daarbij wist Solana een dubbele bodem te vormen rond de $ 118. Deze bodem kwam niet helemaal uit de lucht vallen, want steun werd gevonden op eerdere toppen en bodems tussen december 2023 en maart 2024. Bovendien bleef Solana ruim boven het 200-daags voortschrijdende gemiddelde, wat aangeeft dat de technische langetermijn-conditie bullish blijft. 

In de periode april/mei werd een omgekeerd hoofd-schouderpatroon gevormd, een technisch bodempatroon. De uitbraak boven de neklijn op $ 160 bevestigde de uitbraak van dit patroon en daarmee begeeft Solana zich weer in een stijgende trend. Het eerste fibonacci-extension target op $ 185 werd bereikt en momenteel zien we een terugval naar de neklijn. Het lijkt erop dat Solana hier weer een hogere bodem gaat vormen. Een uitbraak boven de recente top op $ 185 maakt ruimte vrij voor een verdere stijging naar de weerstand op $ 210. Het volgende fibonacci-extension koersdoel ligt iets hoger op $ 225. Eind 2021 zette Solana een record neer op $ 259,90, wat uiteraard ook als koersdoel geldt, na een uitbraak boven de weerstand op $ 210. 

Sluit Solana op dagbasis echter onder de steun op $ 160 dan moeten we rekening houden met een grotere correctie. Volgende steunniveau zien we dan op $ 138 en daaronder komt zelfs het 200-daags voortschrijdende gemiddelde weer in zicht.

Solana en ADA potentieel hebben om te groeien in de crypto wereld

Technische analyse ADA

De grafiek van ADA oogt een stuk minder positief. Tijdens de enorme correctie in april zakte de koers onder belangrijke steunniveaus en onder het 200-daags voortschrijdende gemiddelde. In de afgelopen weken ketste de koers ook twee keer af op dit belangrijke gemiddelde. Momenteel nodigt deze grafiek niet uit tot aankopen of aanhouden van posities. 

Tegelijkertijd zagen we lagere toppen en hogere bodems, wat heeft geresulteerd in een driehoekspatroon op de grafiek. Deze driehoek hebben we met geel ingetekend op de grafiek. Een uitbraak uit het patroon zal het toekomstige koersverloop gaan bepalen. Indien ADA aan de bovenkant van de driehoek uitbreekt, mogen we een groter herstel verwachten. Een doorbraak boven de EMA200 en de laatste top op $ 0,51 bevestigt de uitbraak en maakt ruimte vrij voor een $ 0,624 (top 9 april). Dit komt overeen met het koersdoel dat een driehoek geeft, dat berekend kan worden door de driehoek op te meten en deze range op te tellen bij het uitbraakpunt. 

Breekt ADA echter door de onderkant van de driehoek, dan moeten we rekening houden met lagere koersen. Zeker als ADA ook onder de horizontale steun op $ 0,40 sluit, want dan kan de koers nog veel verder wegzakken richting de lows van 2023. 

Solana en ADA potentieel hebben om te groeien in de crypto wereld 2

Door: Justin Blekemolen

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX, waar hij columns schrijft over actuele onderwerpen op de beurs. Sinds 2018 informeert hij beleggers via het LYNX-Kennisportaal en de LYNX Morning Call. Voorheen werkte hij als technisch analist bij IEX en Tostrams Groep. Naast zijn werk bij LYNX, s...