Inflatie in 2020 was 1,3%: een beschouwing door een Bitcoin bril

Het Centraal Bureau voor Statistiek maakte vandaag bekend dat ons spaargeld weer in koopkracht is gedaald. Volgens de cijfers was de euro in 2020 onderhevig aan een inflatie van 1,3%. Hoe zit dit met bitcoin (BTC)?

Ontwaarding van de euro

De NOS meldt dat de prijzen minder hard gestegen zijn dan het jaar ervoor. Toen ging de prijs van veel producten in de supermarkt omhoog omdat het lage btw-tarief vanaf 1 januari 2019 verhoogd was van 6 naar 9 procent.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Afgelopen jaar zou het allemaal zijn meegevallen, omdat de energieprijzen waren gedaald, tot soms wel gemiddeld 12%.

Het inflatiespook is een onderwerp dat de meeste bitcoiners wel triggert. Dit soort berichtgeving is volgens de aanhangers van de cryptomunt namelijk een mistig en misleidend fenomeen.

Twijfels over inflatie

Want we kunnen de nodige vraagtekens zetten bij de percentage die in het nieuwsbericht van de NOS zijn genoemd. Tijd voor iets meer context.

Inflatie (of geldontwaarding) is een stijging van het algemene prijspeil in een economie. Het percentage dat CBS communiceert is de prijsstijging van een ‘mandje’ van gangbare consumptieartikelen over de periode van een jaar. Dit heet ook wel de CPI-index.

Er zijn ook een aantal dingen die níet zijn meegenomen in het mandje, zoals te lezen is in de officiële documentatie in paragraaf 2.1, zoals:

Bitcoin en Bubbels

In mijn ogen is het een bizarre en zeer beperkte methode om inflatie correct te meten. Want al deze assets staan juist bekend als hedge tegen inflatie.

Geld is namelijk printbaar: er is in het huidige financiële stelsel geen limiet aan het verstrekken van krediet. Kortom, het opbouwen van de schulden kent geen plafond. Zo brengen centrale en commerciële banken in snel tempo steeds meer geld in omloop.

Dat leidt tot geldontwaarding van de bestaande voorraad euro’s en slimme investeerders acteren daarop. Zij willen dat hun kapitaal niet verdampt door inflatie en zoeken naar een spaarmiddel.

Onprintbare activa zijn daarvoor uiterst geschikt: vastgoed, goud en aandelen. Hierdoor ontstaan er een enorme bubbels. Goud, aandelen en vastgoed zijn inmiddels gigantisch duur te noemen.

Je zou kunnen stellen dat er véél meer inflatie is, dan wat dit getal laat zien. Er is júist inflatie zichtbaar in deze activaklassen.

De chapwoodindex is een variant die een heel ander beeld geeft: inflatie van ver boven de 10% per jaar! Dus als elk jaar je vermogen met 10% verdampt, blijft er na een aantal jaar weinig van over.

Stel we hebben 100 euro in 2021:

Kortom, een daling van 41% van je vermogen in slechts 5 jaar tijd, uitgaande van 10% (asset) inflatie per jaar. Sommigen gaan zelfs uit van 15 tot 20% per jaar.

Sparen kost geld

Hoe dan ook: geld sparen kost geld. Want zelfs met een inflatie van 1,3% op jaarbasis, zie je jouw vermogen als een ijsklontje wegsmelten.

Bedenk dat je 100 euro hebt en dit per jaar 1,3% aan koopkracht ziet dalen. Over tien jaar heeft dit nog maar de koopkracht van 87 euro over.

Laat staan als de daadwerkelijke inflatie gelijk staat aan (pak hem beet) 6% per jaar. Dan blijft er slechts een koopkracht over van ruim 53 euro.

Deflatie

Intussen ontwikkelt de samenleving zich gewoon. Het produceren van goederen wordt door technologische ontwikkelingen steeds makkelijker en goedkoper. En toch nemen de kosten van normale goederen nauwelijks af.

Waar we in de middeleeuwen maar een paar broden per dag konden bakken, hebben we inmiddels enorme fabrieken staan die dit in een geautomatiseerd proces doet. De productiviteit neemt toe: we doen meer in kortere tijd.

De Europese Centrale Bank probeert ten koste van alles de ‘prijzen stabiel’ te houden. Maar wat is de realiteit? De:

Inflatie in 2020 was 1,3%: een beschouwing door een Bitcoin bril

Intussen wordt de markt overspoeld met nieuw uitgegeven geld om de economie te stimuleren en naar eigen hand te zetten. Een deel van dit geld gaat in de vastgoed- of aandelenbubbels zitten. Een deel raakt de reële economie ook nooit. Maar toch: de M1 geldhoeveelheid van de Amerikaanse dollar is door de coronacrisis gigantisch gestegen.

Vanuit Keynesiaans oogpunt is inflatie goed: het stimuleert dat mensen hun geld uitgeven. De visie van de Oostenrijkse School staat hier loodrecht op: spaargeld zorgt voor goede investeringen. Leningen en kredieten leidt tot bubbels en zombie bedrijven.

Deze Oostenrijkse School is ook de lijn waar veel bitcoiners zich in vinden. Het is dus niet onlogisch dat er veel kritiek is op het huidige monetaire beleid dat desastreuze gevolgen veroorzaakt.

Daarom is er een nieuw type monetair beleid bedacht: een decentraal geldsysteem zónder gecentraliseerde geldkraan.

Inflatie en Bitcoin

De link met Bitcoin is een logische: de inflatie van de geldhoeveelheid staat in het protocol vast. Het is voorspelbaar en vast. Momenteel komen er nog 900 nieuwe bitcoin (BTC) in omloop, een getal dat iedere vier jaar halveert.

De inflatie van bitcoin (als activa) is momenteel 1,8%. In 2024 halveert dit getal naar 0,9% en weer vier jaar later gaat dit naar 0,45%. Rond het jaar 2140 zal de laatste satoshi in omloop komen en zullen alle ~21 miljoen BTC zijn uitgegeven.

Inflatie in 2020 was 1,3%: een beschouwing door een Bitcoin bril

Deze schaarste van Bitcoin is ook een reden dat de prijs oploopt (en dat de boodschappen, gerekend in sats goedkoper worden). Bitcoin is een beter spaarmiddel dan dat de euro is. Het inflatieschema is voorspelbaar en niet door een centrale bankier aan te passen.

Wil je meer leren over Bitcoin? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

De prijs in euro:

  By Arend Hubach

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  bitcoin etf Bitcoin
  BlackRock en Fidelity’s Bitcoin ETF’s Verbrijzelen Records met $3 Miljard Binnen 17 Dagen

  De lancering van de spot bitcoin exchange-traded funds (ETF's) van BlackRock en Fidelity, respectievelijk IBIT...

  Gary Gensler Nieuws
  Bloomberg Analist Eric Balchunas: “Gary Gensler is de Drijvende Kracht Achter de Bitcoin Boom”

  Analisten kijken al lang uit naar het moment dat bitcoin zijn hoogste waarde ooit weer...

  Joe Biden Nieuws
  Biden’s Bitcoin Mining Onderzoek Stopgezet na Juridisch Verzet

  In een schikking over de juridische strijd rond de noodenquête naar bitcoin miners is overeengekomen...

  Nieuws
  Bitcoin Update: Onstuitbare Golf Kan Koers Verder Opblazen

  In de afgelopen zeven dagen heeft Bitcoin een ongekende stijging doorgemaakt van ruim 21%, een...

  chainlink Nieuws
  Waarom Chainlink Wel Eens de Eerstvolgende Crypto met Eigen ETF Kan Zijn

  Sommige analisten voorspellen een snelle lancering van een nieuw exchange-traded fund (ETF) dat gericht is...

  Lees meer