Einde regenseizoen heeft impact op Bitcoin mining, daling hashrate van 27%

Er lijkt een einde te komen aan de opmars van de rekenkracht van het Bitcoin netwerk. Waar de hashrate de afgelopen maanden telkens een nieuw record neerzette, is deze trend nu voorbij. Volgens verschillende bronnen heeft dit te maken met het einde van het regenseizoen in China.

Bitcoin mining

Om precies te zijn: het natte seizoen in Sichuan is op z’n retour. In dit soort periode is de elektriciteit in deze gebieden erg goedkoop door waterkrachtcentrales. Nu de kosten weer zullen oplopen, pakken veel miners hun biezen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Gisteren oktober meldde mining specialist Thomas Heller van Hashr8 dat er de laatste dagen een afname was van zo’n 22 exahashes per seconde (EH/s). Kijkend naar de weervoorspellingen loopt dit synchroon met de het einde van het seizoen.

Ook Kevin Zhang van de Digital Currency Group Foundry schatte een daling van 20 EH/s in. Hij merkt op dat het zevendaagse gemiddelde van de hashrate van Bitcoin gelijk is aan 132,9 EH/s, terwijl de recentere data een rekenkracht van 112,9 EH/s aangeeft.

Op het hoogtepunt was dit volgens blockchain.com nog 161 EH/s. Daarmee is de rekenkracht deze maand met 27% gedaald.

Overigens: de verschillende datavorsers gebruiken allemaal hun eigen manier om deze rekenkracht te berekenen. Omdat het gaat over een gigantisch getal per seconde, is er geen eenduidig beeld te schetsen. Het is een levend getal dat iedere seconde weer anders is.

Einde regenseizoen heeft impact op Bitcoin mining, daling hashrate van 27%

Mining in Sichuan

Het is algemeen bekend dat miners hun rigs neerzetten in de provincie Sichuan. Het is een van de grootste hotspots voor mining farms.

De meest recente gegevens van de Bitcoin Electricity Consumption Index (BECI) van de University of Cambridge schat in dat de provincie goed is voor 18,5% van de wereldwijde rekenkracht. Die data stamt uit april 2020. Naar verluidt was het percentage vóór het regenseizoen maar de helft van deze 18,5%.

De verwachting is dat veel miners die in Sichuan actief waren nu naar het buitenland gaan, of afreizen naar andere provincies zoals Xinjian of Binnen Mongolië.

Miners in China

In 2018 werd nog geschat dat 80% van de Chinese miners vanuit andere delen van het land voor het regenseizoen naar Sichuan gaan.

Het ligt in lijn der verwachting dat de moeilijkheidsgraad van het minen de komende dagen omlaag kalibreert. Cryptothis schat dat deze difficulty komende maandag met 10% daalt.

Als de hashrate afneemt, zorgt het protocol er voor dat het makkelijker wordt om te minen. Zo blijft de blocktijd van ~10 minuten gegarandeerd en ontstaat er ook geen plotselinge inflatie doordat er meer Bitcoin in omloop komt.

Het is dus niet zo dat miners stoppen met minen. De rigs blijven bestaan, maar staan nu tijdelijk uit en/of verhuizen naar gunstigere gebieden.

Tegelijkertijd neemt het aandeel van westerse miners toe. Voornamelijk vanuit de Verenigde Staten is er veel interesse. Zo maakte de Marathon Patent Group bekend weer 10.000 nieuwe rigs te hebben aangeschaft.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!