Bitcoin terug naar de top?! MACD, Ichimoku Cloud en andere indicatoren

De afgelopen weken zijn er op Blockchain Stories al tien guides voorbijgekomen die te maken hebben met het traden op basis van technische analyses. Hierbij zijn er verschillende indicatoren naar voren gekomen die aantoonden hoe je een bepaalde trend kunt zien veranderen. In dit artikel combineren we enkele van deze indicatoren. We plotten de chart van Bitcoin (BTC) op een timeframe van 1 uur.

Disclaimer: dit is geen beleggingsadvies, maar enkel een weergave van de chart van Bitcoin. Trek je eigen conclusies en chart zelf op www.tradingview.com. Leer meer over de skills wat betreft de technische analyse op onze website.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Trendlijnen

Als we kijken naar de supports en de resistances van Bitcoin van de afgelopen weken/maanden, dan weet nagenoeg iedereen dat we telkens weer lower lows hebben gezien. Zulke patronen worden echter altijd weer eens doorbroken om de trend te veranderen. Op dit moment zitten we nog in een pennand triangle wat betreft de prijs. Als deze triangle aan de bovenkant wordt doorbroken, is het zeer aannemelijk dat de trend bullish wordt. En uiteraard idem dito.

MACD en RSI

Als we zowel op de MACD (Moving Average Convergence/Divergence) en de RSI (Relative Strength Index) bekijken, is te zien dat er voor beide indicatoren nog geen reden is dat de prijs omlaag zal gaan. Er is nog ruimte om een door te stijgen. De enige resistance die er op dit moment lijkt te zijn, is de prijs van de $7400. Mocht daar doorheen gebroken worden, wat volgens de indicatoren aannemelijk is, dan kunnen we wel stellen dat de markt van bearish naar bullish aan het veranderen is. We zouden dan heel goed door kunnen schieten naar de oude resistance op $8400.

Bitcoin terug naar de top?! MACD, Ichimoku Cloud en andere indicatoren
Technische Analyse Bitcoin – combinatie MACD, RSI en de triangle

Trading divergence

Naast dat deze indicatoren op zichzelf al ruimte voor groei laten zien, is er ook een trading divergence waar te nemen. Waar de prijs bearish pennant is, zijn beide indicatoren bullish pennant. De indicatoren laten higher highs zien en de prijs lower highs. En deze wijze van trading divergence toont aan dat er toch wel groene cijfers aan zitten te komen.

Ichimoku Cloud

Deze indicator is wellicht wel de lastigste om af te lezen. Om de onderstaande chart met de deze Ichimoku Cloud te snappen, is het zeer aan te raden om hier eerst meer over te leren.

Bitcoin terug naar de top?! MACD, Ichimoku Cloud en andere indicatoren
Ichimoku Cloud analyse Bitcoin

De Senkou Span staat op dit moment nog boven de huidige prijs. Deze resistance staat al een hele poos op $7875 maar begint op dit moment net te zakken. De Tenkan-Sen, de blauwe lijn, heeft de weg omhoog net weer ingeslagen. Dit laat zien dat er een trend ontstaat waardoor de pijs omhoog zou gaan. Tot slot laat de Kijun-Sen de verwachte prijs zien: op dit moment lijkt deze prijs te consolideren rond de $6800. We kunnen op deze chart net zien dat er een verwachtte doorbreking van de Cloud aan zit te komen. Als we met de huidige trading divergence niet een stijging kunnen verwachten, zal dit eind september alsnog kunnen gebeuren als ook de Ichimoku Cloud zich lijkt te veranderen in een groene cloud. Dit laatste is echter gebaseerd op koffiedik, en niet zo zeer op keiharde indicaties.

Conclusie

Als we dit zo onder elkaar zien, lijkt het erop alsof we weer terug gaan naar de zonnige tijden. De trendlijn met de MACD en de RSI geven aan dat als we de $7400 doorbreken, dat er flink wat ademruimte ontstaat. De weg terug omhoog is dan ingezet. We kunnen dan tegen de resistance van $7875 (van de Senkou Span) aanlopen voordat er wordt doorgestoten naar de oude $8400-resistance. Mochten we echter toch binnen de triangle blijven consolideren (wat ook de Kujin-Sen als reële optie aangeeft), dan is het afwachten wat er eind september gaat gebeuren. Rond die tijd kunnen we de release van Bakkt verwachten, en dit ongetwijfeld veel vers geld (en FOMO) in de markt gaat brengen. Trading blijft echter altijd voor een groot deel speculatief en indicatoren blijven slechts indicatoren. Weet waar je mee bezig bent en weet wat je kunt missen!