Eén van de rijkste personen op aarde tekent in op digitale assetbeurs Bakkt

Digitale assetbeurs Bakkt tankt veel vertrouwen in aanloop van haar lancering in het eerste kwartaal van 2019. Op de laatste dag van vorig jaar werd bekend dat onder meer Microsoft (M12 investeringsvehikel), de Boston Consulting Group en de cryptofondsen Pantera Capital en Galaxy Digital gezamenlijk ruim 180 miljoen dollar in het platform steken. Bakkt, een nieuw vehikel van beursconcern Intercontinental Exchange (ICE), gaat bitcoinfutures gaan aanbieden met 'echte' bitcoins als onderpand in plaats van Amerikaanse dollars.

Rijkste personen op aarde

Het platform biedt ook Aziatische rijken toegang tot dit nieuwe type handelsplatform (enkel digitale assets) van de Amerikaanse kapitaalmarkt. De financieringsronde in Bakkt werd namelijk geleid door Li Ka-shing (90 jaar!), een bekende miljardair uit Hongkong en één van de rijkste personen op aarde. Volgens zakenblad Forbes wordt zijn vermogen geschat op 30,5 miljard dollar, waarmee hij plek 23 inneemt van de rijkste mensen op aarde.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De geboren Chinees laat zich al langer gelden als investeerder in technologie-startups. Sinds 2013 is hij actief in de blockchain – en cryptowereld. Zijn investeringsvehikel Horizons Ventures heeft een aandeel in BitPay, die software ontwikkelt om bitcoinbetalingen in goede banen te leiden. Daarop volgde een kapitaalinjectie in blockchainontwikkelhuis Blockstream.

Digitale assets en bitcoin futures

De kapitaaltoestroom is goed nieuws voor Bakkt, dat in kwartaal één van 2019 bitcoinfutures op de markt gaat brengen. Het platform, diep ingebed in de Amerikaanse financiële wereld, wordt door vele gezien als een springplank voor institutioneel geld in cryptocurrencies en blockchainprojecten.

Bitcoinfutures zijn op zichzelf niet nieuw en bestaan al ruim één jaar. Een future is niets meer dan een contract waarmee een koper of verkoper zich verplicht om bitcoin op een bepaald tijdstip en tegen een bepaalde prijs te kopen of te verkopen. Hiermee kunnen kopers en verkopers speculeren op de prijs van BTC.

Bakkt onderscheidt zich echter van de concurrenten CME en CBOE doordat de onderliggende waarde van de futures steunt op werkelijke voorraden bitcoin en andere cryptocurrencies. Ook het cryptobeheer en de clearing van de transacties is in handen van moederbedrijf ICE, onder meer eigenaar van de New York Stock Exchange.

Start Bakkt

In eerste instantie zou de handel starten op 12 december 2018, maar de lanceerdatum werd verschoven naar 26 januari 2019. Vermoedelijk komt eind januari te vroeg, omdat toezichthouder SEC goedkeuring moet geven op de komst van Bakkt. Gezien de reputatie van zowel initiatiefnemers als investeerders en het type product dat Bakkt aanbiedt, lijkt goedkeuring een kwestie van tijd te zijn.

Meer nieuws over Bakkt?

Bronnen: Bakkt / Cryptoslate

Bron afbeelding:

Eén van de rijkste personen op aarde tekent in op digitale assetbeurs Bakkt

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...