NEM Foundation op rand faillissement, koers cryptomunt XEM onderuit

De NEM Foundation staat op de rand van een faillissement. Een ontslagronde van de stichting achter de blockchain van NEM en haar cryptomunt XEM is onafwendbaar. Dat vertelt de kersverse bestuurster Alex Tinsman aan Coindesk. De NEM Foundation meldt dat de stichting drastisch wordt gesaneerd met een voorgestelde kostenbesparing van 60 procent op de operatie. Door het nieuws is de koers van XEM hard onderuit gegaan met een min van 11 procent op moment van schrijven. De cryptomunt staat op plek 18 van de Coinmarketcap met een marktwaarde van 386 miljoen dollar op moment van schrijven.

NEM Foundation

De NEM Foundation, gevestigd in Singapore, is een vehikel bij organisaties en bedrijven te promoten. Tinsman laat direct een frisse wind door de organisatie waaien. Ze wil de organisatiestructuur aanpassen (regionale teams verdwijnen) en besparen op de operatie. Ook moeten marketing en consultancy professionele diensten worden. Tinsman wil 160 miljoen XEM (ca. 7,5 miljoen dollar) uit het gemeenschapsfonds halen. Daarvoor moet de gemeenschap (202 leden, die jaarlijks 50 dollar afdragen aan de stichting). Die stemming vindt in februari plaats (via de NEM-technologie). Saillant detail: het aantal ontslagen is afhankelijk van de gelden die vrijkomen na stemming.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

NEM

Hoe is de stichting in financiële problemen gekomen? Allereerst is de koers van XEM, de token binnen het NEM-ecosysteem, drastisch gedaald in 2018. Doordat veel projecten worden gefinancierd met een eigen munt, leidt tot financiële problemen.
Tinsman wijst "mismanagement" van het vorige bestuur ook als verklaring aan. Zo is er tussen december 2017 en januari 2019 ca. 80 miljoen XEM uitgegeven aan marketing. Hij zegt: “De marketing is stopgezet, omdat ons belangrijkste product Catapult pas in juni 2019 wordt gelanceerd."

Zwakke community

Ontwikkelaars klagen ook over een gebrekkige promotie van de NEM-technologie. Zo heeft NEM geen actieve, dynamische community zoals Ethereum, Cardano of EOS. Een anonieme ontwikkelaar zegt tegenover Coindesk: “Er zijn niet veel ontwikkelaars die mét NEM werken. Alleen in Japan is een actieve ontwikkelaarsgemeenschap. Meer tractie is nodig om NEM te laten slagen.”

Kwaad bloed

Ook heeft de vorige bestuurder Lon Wong kwaad bloed gezet bij de gemeenschap. Wong heeft volgens sommigen misbruik gemaakt van de stichting om de ICO’s van Ecobit en ProximaX te promoten. Wong is medeoprichter van ProximaX, en is formeel geen bestuurder meer bij de stichting.

In een uitgebreide publicatie heeft hij inmiddels gereageerd op het nieuws. Daarin stelt hij onder meer dat zijn nieuwe bedrijf een actieve bijdrage levert aan de verdere ontwikkeling van NEM technologie, waaronder de Catapult-update. Ook spreekt hij tegen dat de financiële problemen onder zijn bewind zijn ontstaan. Hij zegt onder meer dat er vier miljoen dollar op de bank staat. Ook zag hij het als zijn taak om projecten die ontwikkelden op NEM-technologie te steunen zoals onder meer het Ecobit project.

Koers NEM

De NEM-technologie is tot nu toe voornamelijk toegepast om te stemmen via de blockchain. Voorstanders prijzen de laagdrempeligheid om op het platform te ontwikkelen, in tegenstelling tot de Solidity-taal van Ethereum. De koers van XEM is gedaald met 11 procent de afgelopen 24 uur op moment van schrijven. De marktwaarde is op moment van schrijven nog 384 miljoen dollar.

NEM Foundation op rand faillissement, koers cryptomunt XEM onderuit

Interview NEM Foundation

Circa één jaar geleden hebben we Erik van Himbergen gesproken, oud-oprichter van de NEM Foundation. Destijds actueel van de hack van de Japanse ruilbeurs Coincheck waarbij een grote hoeveelheid XEM werd buitgemaakt.

Bronnen: Coindesk / NEM Foundation

Lees meer over:
cryptomunt

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...