Bollinger Bands

De Bollinger Bands, ontwikkeld door John Bollinger in de jaren 1980, zijn een veelgebruikt hulpmiddel voor technische analyse dat handelaars helpt bij het meten van de marktvolatiliteit en het identificeren van overgekochte of oververkochte omstandigheden.Deze gids geeft een uitgebreid overzicht van hoe Bollinger Bands werken, hun belang, voordelen en beperkingen.

Wat zijn Bollinger Bands?

Bollinger Bands bestaan uit drie lijnen: een middelste band (een eenvoudig voortschrijdend gemiddelde), een bovenste band en een onderste band. Deze banden helpen traders om prijsbewegingen en marktomstandigheden te begrijpen.

 • Middelste band: Een eenvoudig voortschrijdend gemiddelde (SMA), meestal over een periode van 20 dagen.
 • Bovenste band: Twee standaarddeviaties boven de middelste band.
 • Onderste band: Twee standaarddeviaties onder de middelste band.

Als de markt volatiel is, worden de bands breder en als de markt rustig is, worden de bands smaller.

Geschiedenis van Bollinger Bands

John Bollinger, een financieel analist en handelaar, creëerde Bollinger Bands om een relatieve definitie te geven van de hoge en lage prijzen van een markt. Dit hulpmiddel is sindsdien niet meer weg te denken uit zowel de traditionele als de cryptocurrency markten.

Belang van Bollinger Bands

De RSI is cruciaal voor het identificeren van bullish en bearish prijsmomentum, helpt handelaren trendformaties te bevestigen en optimale koop- en verkoopmomenten te bepalen. Specifiek kunnen traders hiermee:

 • Marktvolatiliteit meten: Bollinger Bands passen zich dynamisch aan de marktomstandigheden aan, waarbij ze uitzetten bij hoge volatiliteit en inkrimpen bij lage volatiliteit.
 • Overgekochte of oververkochte omstandigheden identificeren: Als koersen dichter naar de bovenste band bewegen, kan de markt overgekocht zijn; als koersen dichter naar de onderste band bewegen, kan de markt oververkocht zijn.
 • Potentiële steun- en weerstandsniveaus vinden: De banden kunnen traders helpen om niveaus te identificeren waarop de prijs waarschijnlijk zal stuiteren.

Voordelen van Bollinger Bands

Het gebruik van Bollinger Bands biedt verschillende voordelen voor traders en beleggers:

 • Veelzijdigheid: Toepasbaar op verschillende markten, waaronder aandelen, forex en cryptocurrencies.
 • Volatiliteitsmeting: Past zich dynamisch aan de marktvolatiliteit aan en biedt real-time inzichten.
 • Trendidentificatie: Helpt trends en potentiële omkeerpunten te identificeren, wat helpt bij het nemen van geïnformeerde handelsbeslissingen.

Beperkingen van Bollinger Bands

Ondanks hun nut hebben Bollinger Bands enkele beperkingen waar handelaren zich bewust van moeten zijn:

 • Standalone gebruik: Moeten niet afzonderlijk gebruikt worden; kunnen het best gecombineerd worden met andere indicatoren om signalen te bevestigen.
 • Valse signalen: Kan valse signalen produceren, vooral in zeer volatiele markten.
 • Lagging Indicator: Gebaseerd op prijsgegevens uit het verleden, die achter kunnen lopen op de huidige marktomstandigheden, waardoor mogelijk vroege trendveranderingen gemist worden.

Praktische toepassing

Traders kunnen Bollinger Bands voor verschillende strategieën gebruiken, waaronder breakout trades en mean reversion:

 • Breakout trades: Traders stappen in een positie in de richting van de prijsbeweging wanneer deze de banden doorbreekt.
 • Mean reversion: Traders kunnen een long positie innemen wanneer de koers de onderste band raakt en een short positie wanneer de koers de bovenste band raakt.

Samenvatting

Bollinger Bands zijn een waardevol hulpmiddel voor het beoordelen van het potentieel van een actief voor een omkering of voortzetting van de huidige trend. Door inzicht te geven in de prijsvolatiliteit en de marktomstandigheden, helpen ze traders om weloverwogen beslissingen te nemen. Voor de beste resultaten moeten Bollinger Bands echter samen met andere technische analyse-instrumenten worden gebruikt.

  Door: Raul Gavira

  Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....