Circulating supply

De circulating supply is het aantal cryptocurrency munten of tokens dat actief beschikbaar is voor verhandeling en gebruik op de markt, exclusief de munten of tokens die zijn vergrendeld, gereserveerd of niet beschikbaar zijn voor publiek gebruik.

Wat is circulating supply?

Het begrip circulating supply is cruciaal voor het begrijpen van de liquiditeit en marktdynamiek van een cryptocurrency. Het geeft inzicht in het deel van de totale voorraad dat in openbare handen is en actief wordt gebruikt voor handel, uitgaven of andere economische activiteiten.

De circulating supply is een belangrijke variabele bij het berekenen van de marktkapitalisatie van een cryptocurrency. Dit wordt gedaan door de circulating supply te vermenigvuldigen met de huidige prijs van elke munt of token. Deze metriek helpt investeerders om de relatieve grootte van verschillende cryptocurrencies te meten.

Kenmerken van het circulating supply

In dit hoofdstuk gaan we in op de details die circulating supply onderscheiden van andere aanbodmetrieken in de context van cryptocurrency’s.

 1. Sluit vergrendelde of gereserveerde tokens uit: Circulating supply omvat geen tokens die in reserve worden gehouden door een bedrijf of tokens die vergrendeld zijn als onderdeel van een vesting schema of in slimme contracten. Deze uitsluiting helpt om een duidelijker beeld te geven van de beschikbare liquiditeit in de markt.
 2. Dynamisch karakter: De circulating supply kan in de loop van de tijd veranderen als nieuwe tokens op de markt worden gebracht of als bestaande tokens worden verbrand of vergrendeld. Het is een dynamische maatstaf die de huidige stand van de tokenverdeling weergeeft.

Voordelen van het analyseren van de circulating supply

Inzicht in de circulating supply biedt verschillende voordelen, met name bij investeringen en marktanalyses.

 1. Verbeterd marktinzicht: Het analyseren van het circulating supply helpt investeerders en analisten om de werkelijke liquiditeit van een token te begrijpen, waardoor overschatting van de marktomvang op basis van het totale aanbod wordt voorkomen.
 2. Inzicht in investeringen: Het biedt cruciaal inzicht in de schaarste en potentiële inflatoire trends van een cryptocurrency, die de prijsdynamiek kunnen beïnvloeden.

Nadelen van circulating supply

Ondanks het nut, zijn er uitdagingen verbonden aan het uitsluitend vertrouwen op circulating supply voor het maken van investeringsbeslissingen.

 1. Potentieel voor manipulatie: De definitie en berekening van de circulating supply kan worden gemanipuleerd door tokenuitgevers door strategische vrijgave of vergrendeling van tokens, waardoor beleggers mogelijk worden misleid.
 2. Niet altijd transparant: Sommige projecten geven geen duidelijke informatie over welke delen van hun totale voorraad zijn vergrendeld of gereserveerd, wat kan leiden tot discrepanties in de berekeningen van de circulating supply.

Voorbeelden van circulating supply

Om het concept van circulating supply beter te illustreren, volgen hier gedetailleerde voorbeelden van populaire cryptocurrencies:

 1. Bitcoin: Op dit moment is de circulating supply van Bitcoin ongeveer 19 miljoen munten. Dit is het totale aantal munten dat is gemined en momenteel beschikbaar is voor gebruik en handel. Het verschil tussen de totale voorraad en de circulating supply vertegenwoordigt munten die nog moeten worden gemined of onherroepelijk verloren zijn gegaan.
 2. Ethereum: De huidige circulating supply van Ethereum is ongeveer 122 miljoen munten. Dit aantal omvat alle munten die sinds het begin zijn gemijnd, minus munten die vastzitten in staking contracten.

De circulating supply moet niet worden verward met de totale voorraad, dat is het aantal munten dat tot nu toe is gemijnd min alle munten die bewust zijn verbrand, en de maximale voorraad, dat is de hard gecodeerde limiet die noch de totale noch de circulating supply ooit kan overschrijden.

Samenvatting

De circulating supply is een vitale metriek in de cryptocurrency markt en biedt inzicht in het actieve deel van de totale voorraad van een munt die beschikbaar is voor handel en andere economische activiteiten. Het begrijpen van dit concept is essentieel voor het beoordelen van de marktwaarde en liquiditeit van cryptocurrencies.

  Door: Raul Gavira

  Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....