Layer 1

Een Layer 1 blockchain verwijst naar de basislayer van een blockchainnetwerk, die verantwoordelijk is voor het verwerken en valideren van transacties direct op de keten. Deze gids biedt een diepgaande blik op Layer 1 blockchains, hun belang, kenmerken en uitdagingen.

Wat is een Layer 1 blockchain?

Een Layer 1 blockchain is de primaire architectuur van een blockchainnetwerk en handelt de kernactiviteiten af, zoals het verwerken van transacties, het onderhouden van het gedecentraliseerde grootboek en het garanderen van de veiligheid van het netwerk. Het werkt autonoom en biedt de basis waarop andere lagen en toepassingen worden gebouwd.

Belangrijkste kenmerken

Layer 1 blockchains hebben verschillende essentiële kenmerken die hun functionaliteit en nut bepalen:

 • Decentralisatie: Werkt zonder afhankelijk te zijn van een derde partij, waardoor onafhankelijkheid en autonomie gewaarborgd worden.
 • Consensusmechanismen: Maakt gebruik van protocollen zoals Proof-of-Work (PoW), Proof-of-Stake (PoS) en Delegated Proof-of-Stake (DPoS) om transacties te valideren.
 • Onveranderlijk Grootboek: Registreert transacties in een onveranderlijk grootboek, wat de integriteit en veiligheid van gegevens garandeert.

Voorbeelden van Layer 1 blockchains

Verschillende prominente Layer 1 blockchains illustreren de fundamentele rol die deze systemen spelen in het bredere blockchain-ecosysteem:

 • Bitcoin: De eerste en meest bekende Layer 1 blockchain, die PoW gebruikt om transacties te valideren.
 • Ethereum: Een veelzijdige blockchain die smart contracts en gedecentraliseerde applicaties (DApps) ondersteunt en momenteel overgaat van PoW naar PoS.

Belang van Layer 1 blockchains

Layer 1 blockchains zijn cruciaal omdat zij het fundament van de blockchaininfrastructuur vormen. Zij handelen de kernactiviteiten af, zoals transactieverwerking en netwerkbeveiliging, en bieden het fundament waarop gedecentraliseerde toepassingen worden gebouwd.

Uitdagingen

Ondanks hun fundamentele rol en belang, worden Layer 1 blockchains geconfronteerd met verschillende belangrijke uitdagingen die hun efficiëntie en bruikbaarheid beïnvloeden.

 • Schaalbaarheid: Layer 1 blockchains hebben vaak moeite met het snel verwerken van een hoog volume aan transacties. Bitcoin kan bijvoorbeeld 3-7 transacties per seconde (TPS) verwerken, terwijl Ethereum ongeveer 15 TPS beheert, veel minder dan gecentraliseerde systemen zoals Visa, die tot 1700 TPS kunnen verwerken.
 • Transactiekosten: Een hoge vraag kan leiden tot hogere transactiekosten, waardoor het netwerk duur wordt om te gebruiken.
  Latentie: De verwerkingssnelheid kan laag zijn door de tijd die nodig is voor consensus en blokvalidatie.

Layer 1 vs. Layer 2 blockchains

Terwijl Layer 1 blockchains de fundamentele infrastructuur leveren, worden Layer 2 oplossingen ontwikkeld om hun schaalbaarheid en efficiëntie te verbeteren.

 • Layer 1: De basislayer die verantwoordelijk is voor de fundamentele operaties en het behoud van de integriteit van de blockchain. Voorbeelden zijn Bitcoin en Ethereum.
 • Layer 2: Secundaire lagen die bovenop Layer 1 worden gebouwd om transacties off-chain af te handelen en periodiek op de hoofdketen te vereffenen, waardoor de belasting op Layer 1 vermindert. Voorbeelden zijn Bitcoin’s Lightning Network en Ethereum’s Plasma.

De schaalbaarheid van Layer 1 verbeteren

Om schaalbaarheidsproblemen op te lossen, worden er verschillende oplossingen geïmplementeerd:

 • Sharding: Het opdelen van de blockchain in kleinere, beheersbare stukken (shards) die parallel transacties kunnen verwerken.
 • Verbeteringen aan het consensusmechanisme: Overgang naar meer schaalbare consensusalgoritmen zoals PoS.

Samenvatting

Layer 1 blockchains zijn de hoeksteen van de blockchaintechnologie en bieden de essentiële infrastructuur voor transactieverwerking, beveiliging en gedecentraliseerde toepassingen. Hoewel ze met uitdagingen zoals schaalbaarheid en hoge transactiekosten te maken hebben, verbeteren voortdurende innovaties en de ontwikkeling van Layer 2 oplossingen hun efficiëntie en capaciteit. Het begrijpen van de rol en functie van Layer-1 blockchains is van fundamenteel belang om het bredere blockchainecosysteem te begrijpen.

  Door: Raul Gavira

  Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....