NFT Royalty

NFT royalty’s zijn doorlopende betalingen die makers ontvangen telkens hun NFT wordt verkocht of verhandeld op de secundaire markt. Deze royalty’s, meestal vastgesteld als een percentage van de verkoopprijs, worden automatisch uitgekeerd aan de maker via smart contracts.

Wat zijn NFT royalty’s?

NFT royalty’s zijn een mechanisme waarmee makers een percentage van de verkoopwaarde kunnen verdienen elke keer dat hun NFT wordt verkocht op de secundaire markt.

Dit percentage, meestal ingesteld tussen 5-10%, wordt gecodeerd in het smart contract op het moment van het slaan, zodat een deel van de winst naar de maker gaat wanneer de NFT wordt verkocht.

Hoe werken NFT royalty’s?

De maker specificeert de royalty voorwaarden in het smart contract, dat deze voorwaarden automatisch afdwingt. Als een kunstenaar bijvoorbeeld een royalty van 10% instelt op een NFT die verkocht is voor 1 ETH, dan ontvangt hij 0,1 ETH (10% van de verkoopprijs) elke keer dat de NFT wordt doorverkocht.

Dankzij dit systeem kunnen makers blijven verdienen aan hun werk, zelfs na de initiële verkoop.

Voordelen

NFT royalty’s bieden verschillende voordelen:

  • Doorlopend inkomen: Makers verdienen terugkerende inkomsten uit hun werk.
  • Eerlijke compensatie: Artiesten ontvangen een eerlijk deel van de waarde die hun creaties genereren.
  • Verificatie: Kopers kunnen de authenticiteit en gegarandeerde prijs van assets verifiëren.

Hoe worden royalty’s berekend?

Royalty’s zijn meestal een vast percentage van de verkoopprijs van de NFT, variërend van 3% tot 10%. Het exacte bedrag varieert met de verkoopprijs, zodat makers een evenredig deel ontvangen van de volgende verkopen.

Waarom schaffen de NFT marktplaatsen de royalty’s af?

Sommige marktplaatsen zijn begonnen met het afschaffen of beperken van NFT royalty’s. Deze trend begon halverwege 2022, toen sommige platforms royalty’s optioneel maakten en een “fooi”-systeem introduceerden. Deze veranderingen hebben geleid tot financiële uitdagingen voor artiesten die afhankelijk zijn van passieve inkomsten uit hun werk.

Hoe royalty’s toevoegen aan NFT’s

Om royalty’s te ontvangen, moeten artiesten de royaltystructuur opnemen in hun smart contracts. Platformen zoals OpenSea bieden tools om deze royalty’s af te dwingen op hun blockchain, zodat makers gecompenseerd worden voor secundaire verkopen.

    Door: Raul Gavira

    Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....