Perpetual contracts

Perpetual contracts, een populair financieel instrument in de cryptocurrency markt, bieden traders een manier om te speculeren op activaprijzen zonder de beperkingen van een vervaldatum.

Wat zijn perpetual contracts?

Perpetual contracts zijn een soort termijncontracten op de cryptocurrency markt zonder vervaldatum. Dit betekent dat handelaren hun posities voor onbepaalde tijd kunnen aanhouden, wat flexibeler en strategischer handelen mogelijk maakt.

Hoe werken perpetual contracts?

In tegenstelling tot traditionele termijncontracten die op een vooraf bepaalde datum worden afgewikkeld, zijn perpetual contracts ontworpen om een op marge gebaseerde spotmarkt na te bootsen.

Ze maken gebruik van een financieringsmechanisme om ervoor te zorgen dat de contractprijs dicht bij de spotprijs van de onderliggende waarde blijft.

De financieringsvoet is een periodieke betaling die wordt uitgewisseld tussen long en short posities, afhankelijk van het verschil tussen de prijs van het perpetual contract en de spotprijs.

Voordelen van perpetual contracts

Perpetual contracts bieden handelaars verschillende voordelen, waardoor ze een populaire keuze zijn op de cryptomarkt.

 1. Geen vervaldatum: Traders kunnen posities zo lang aanhouden als ze willen, wat meer flexibiliteit biedt in handelsstrategieën.
 2. Leverage-opties: Handelaren kunnen leverage gebruiken om hun posities te versterken, wat een potentieel hoger rendement oplevert met een kleinere initiële investering.
 3. Hoge liquiditeit: Veel grote cryptocurrency exchanges bieden perpetual contracts aan, wat zorgt voor een grote liquiditeit en kleinere spreads.
 4. Hedging-mogelijkheden: Handelaren kunnen hun posities op de spotmarkt afdekken zonder zich zorgen te maken over het aflopen van contracten.

Risico’s van perpetual contracts

Hoewel ze aantrekkelijke mogelijkheden bieden, komen ze ook met inherente risico’s.

 1. Hoge volatiliteit: De cryptocurrency markt staat bekend om zijn volatiliteit, wat kan leiden tot aanzienlijke winsten of verliezen in een korte periode.
 2. Risico’s van leverage trading: Het gebruik van leverage kan zowel verliezen als winsten versterken. Handelaren moeten hun risico zorgvuldig beheren om liquidatie te voorkomen.
 3. Kosten van de financieringsrente: De financieringsrente kan op termijn kosten toevoegen aan het aanhouden van een positie, vooral in zeer volatiele markten.
 4. Marktmanipulatie: Het gebrek aan expiratie kan leiden tot prijsmanipulatie door grote handelaren of entiteiten, wat een impact heeft op de posities van kleinere handelaren.

Hoe handel je in perpetual contracts?

Het handelen in perpetuele contracten vereist een goed begrip van de markt en zorgvuldig risicobeheer. Hier zijn enkele stappen om te beginnen:

 1. Kies een betrouwbare beurs: Kies een beurs die perpetual contracts aanbiedt met een goede liquiditeit en robuuste veiligheidsmaatregelen.
 2. Begrijp de financieringsrente: Wees u bewust van het financieringsmechanisme en hoe dit uw posities in de loop van de tijd kan beïnvloeden.
 3. Gebruik leverage verstandig: Begin met een lagere leverage om het risico te minimaliseren en verhoog deze geleidelijk naarmate u meer vertrouwd raakt met de marktdynamiek.
 4. Stel stop-loss orders in: Bescherm uw posities tegen aanzienlijke verliezen door stop-loss orders in te stellen om posities automatisch te sluiten op vooraf bepaalde prijsniveaus.
 5. Monitor de markt: Blijf op de hoogte van markttrends en nieuws dat de prijs van de onderliggende waarde kan beïnvloeden.

Door te begrijpen hoe perpetual contracts  werken en effectieve strategieën voor risicobeheer te implementeren, kunnen handelaren dit financiële instrument gebruiken om hun handelsactiviteiten op de cryptocurrency markt te verbeteren.

  Door: Raul Gavira

  Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....