Rug Pull

In de snel evoluerende wereld van cryptocurrency zijn Rug Pulls een van de meest voorkomende vormen van oplichting. Laten we eens kijken wat een Rug Pull is aan de hand van enkele voorbeelden uit de praktijk.

Wat is een Rug Pull in crypto?

Een Rug pull treedt op wanneer ontwikkelaars van een cryptocurrency-project een nieuw token promoten, investeerders aantrekken en dan plotseling het grootste deel van de fondsen terugtrekken, waardoor de waarde van het token tot nul daalt. De ontwikkelaars verlaten dan het project, waardoor investeerders met waardeloze tokens achterblijven.

Hoe werkt een Rug Pull?

In de wereld van cryptocurrency gebeuren Rug Pulls meestal op decentralized exchanges (DEX’s) waar het noteren van tokens eenvoudig is en geen audit vereist. Hier is een stap-voor-stap voorbeeld van hoe een Rug Pull zou kunnen plaatsvinden:

 • Projectcreatie: Ontwikkelaars creëren een nieuw token en koppelen het aan een toonaangevende cryptocurrency zoals Ethereum op een DEX.
 • Promotie: Ze promoten het project uitgebreid, vaak via sociale media en beïnvloeders, om investeerders aan te trekken.
 • Liquiditeitspool: Investeerders kopen het nieuwe token, waardoor de liquiditeitspool en de waarde van het token toenemen.
 • Liquiditeitsonttrekking: Zodra de tokenwaarde stijgt, trekken ontwikkelaars alle liquiditeit terug, waardoor de waarde van de token crasht.
 • Verlating: Ontwikkelaars sluiten alle communicatiekanalen en verdwijnen met de fondsen.

Soorten Rug Pulls

Inzicht in de verschillende vormen van Rug Pulls kan investeerders helpen ze te herkennen en te vermijden. Hier zijn de drie meest voorkomende soorten:

 • Exit Scams: Ontwikkelaars promoten een project en verdwijnen vervolgens met het geld van de investeerders.
 • Honey Pot: Een zwendel waarbij alleen de ontwikkelaars het token kunnen verkopen, waardoor investeerders in de val lopen.
 • Pump and Dump: Ontwikkelaars blazen de prijs van het token kunstmatig op voordat ze hun aandelen verkopen.

Voorbeeld van een Rug Pull

Een opmerkelijk voorbeeld is de $SQUID token Rug Pull. Geïnspireerd door het populaire tv-programma “Squid Game”, zag het token een enorme stijging in waarde voordat de ontwikkelaars cashten en er met ongeveer $ 3 miljoen vandoor gingen. Investeerders bleven achter met tokens die ze niet konden verkopen.

Zijn Crypto Rug Pulls illegaal?

Hoewel specifieke wetten tegen Rug Pulls nog in ontwikkeling zijn, worden deze handelingen algemeen beschouwd als onethisch en frauduleus. Slachtoffers hebben vaak beperkte rechtsmiddelen vanwege de gedecentraliseerde aard van de projecten en de anonimiteit van de daders.

Voorbeelden van Rug Pulls

Het bekijken van voorbeelden uit de praktijk kan inzicht geven in hoe Rug Pulls zich ontvouwen. Hier zijn enkele opmerkelijke voorbeelden:

 • $SQUID Token: De ontwikkelaars verdwenen met $3 miljoen nadat de waarde van de token omhoog ging.
 • Uranium Finance: Een DeFi project waarbij de ontwikkelaars er met $50 miljoen vandoor gingen door hun eigen smart contract te exploiteren.
 • Compounder Finance: Ontwikkelaars haalden 12,5 miljoen dollar weg bij investeerders via een Rug Pull.

Rug Pulls vermijden

Het vermijden van dit soort scams vereist zorgvuldigheid en een voorzichtige aanpak bij het investeren in nieuwe cryptocurrency projecten. Hier zijn enkele essentiële strategieën om je te helpen potentiële Rug Pulls te identificeren en vermijden:

 1. Onderzoek het team: Controleer de identiteit en achtergrond van de ontwikkelaars.
 2. Bekijk het white paper: Zorg ervoor dat het project een gedetailleerd en coherent white paper heeft.
 3. Controleer de verdeling van tokens: Wees op je hoede voor projecten waar een groot aantal tokens in handen zijn van de ontwikkelaars.
 4. Liquiditeitsslot: Zorg ervoor dat de liquiditeitspool voor een aanzienlijke periode is vergrendeld.
 5. Houd de activiteit van de gemeenschap in de gaten: Actieve en transparante communicatie van de ontwikkelaars is een goed teken.

Samenvatting

Een rug pull is een vorm van oplichting in de cryptocurrencywereld waarbij ontwikkelaars een nieuw project promoten, investeerders aantrekken en vervolgens plotseling met de fondsen verdwijnen. Dit leidt tot een waardeverlies van de tokens, waardoor investeerders met waardeloze activa blijven zitten.

Rug pulls komen vaak voor op decentralized exchanges (DEX’s). Voorbeelden zijn exit scams, honeypots en pump and dumps. Om rug pulls te voorkomen, moeten investeerders grondig onderzoek doen naar het team, de white paper, tokenverdeling en de vergrendeling van liquiditeit.

  Door: Raul Gavira

  Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....